6 verbouwingen waarvan je niet wist dat een vergunning nodig is

Share.

Plannen om een kleine verbouwing uit te voeren? Dan kan je niet altijd meteen je gereedschapskoffer bovenhalen. Voor sommige kleine klusjes heb je namelijk een vergunning nodig, ook wanneer je dat misschien niet zou verwachten.  We halen de opvallendste voorbeelden eruit.

1. Een boom kappen

Het onderhoud aan die ene boom in je tuin beu? Opgelet, want mogelijk heb je een vergunning nodig om hem te kappen. Is de omtrek van de boom langer dan 1 meter, gemeten op 1 meter boven de grond, dan moet je bij de gemeente langsgaan voor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. In bepaalde gemeentes gelden nog strengere regels. Vraag daarom zeker na wat de regels in jouw woonplaats zijn. 

In bepaalde gevallen geldt de verplichting dan weer niet. Houdt de boom een acuut gevaar in omdat hij bijvoorbeeld kan omvallen? Of moeten de leidingbeheerders de boom kappen? Dan zal de gemeente niet dwarsliggen en mag je gewoon de zaag bovenhalen. In Brussel en Wallonië gelden gelijkaardige regels. Ook daar is in principe telkens een vergunning vereist wanneer je een boom wil vellen, maar de regels zijn in elke gemeente anders. In het Brusselse Elsene bijvoorbeeld heb je een vergunning nodig zodra de boom een omtrek van minstens 40 cm heeft op anderhalve meter hoogte en minstens vier meter hoog is. In Wallonië moet je ook een vergunning aanvragen voor het verwijderen van hagen die langer dan tien meter zijn. 

2. Een nieuw kleurtje voor je voorgevel

Stel: je wil de witte gevel een nieuw laagje witte verf geven. Dan valt dat onder onderhoud. En voor onderhoud heb je geen vergunning nodig. Maar wil je diezelfde witte gevel rood verven? Dan gaat het om een verandering in het straatbeeld en daarvoor moet je wel eerst een vergunning aanvragen. Ook wanneer je voorzetrolluiken, dakvlakvensters, steenstrips of gevelisolatie plaatst aan je voorgevel is dat het geval. Aan de zij- of achtergevel niet, want die hebben geen impact op het zicht vanaf de straat. Woon je in een beschermde woning? Dan kunnen de afspraken, naargelang de gemeente, nog strenger zijn. In Wallonië en Brussel geldt dat ook. 

3. Een parkeerplaats in je voortuin

Nu je die boom in je tuin geveld hebt, is er ruimte voor iets anders. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen parkeerruimte in je voortuin? Opgelet, want voor een parkeerplaats in de voortuin heb je altijd een vergunning nodig, ook in Wallonië en Brussel. 

Wil je een parkeerplaats of andere verharding aanleggen in de zij- of achtertuin in Vlaanderen? Dan zijn de regels iets soepeler. Blijf je meer dan een meter van de perceelgrens en is de totale oppervlakte van de parkeerplaats minder dan 80 m², dan heb je geen vergunning nodig. 

4. Een nieuw terras vlak bij je buren

Zalig, zo’n nieuw terras! Maar soms heb je een vergunning nodig vooraleer je aan de werken mag beginnen, ook wanneer het terras zich in de achtertuin bevindt. 

Het zit zo: je mag maximaal 80 m² verharden in zijtuin en achtertuin. Belangrijk daarbij is dat alle reeds bestaande niet-overdekte constructies al meetellen. Heb je dus al een terras, een tuinpad, een zwembad of een oprit in de zij- of achtertuin? Dan moet je die oppervlaktes aftrekken van de maximale 80 m². Het terras moet ook 1 meter van de perceelsgrens verwijderd blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur liggen en je nieuwe terras mag niet verder dan 30 meter van de woning liggen. 

In Wallonië moet je sneller een vergunning aanvragen. Je bent er enkel vrijgesteld van een vergunning indien het terras kleiner is dan 30 m², er geen grote grondwerken nodig zijn en je minstens 2 meter van de perceelrand blijft. Plan je een terras aan te leggen in Brussel? Vraag de regels dan na bij de gemeente.  

5. Een zwembad, vijver of zwemvijver in de tuin

Een zwembad in de tuin is tijdens de hete zomermaanden meer dan welgekomen. In principe heb je voor een zwembad of vijver geen vergunning nodig, maar je moet wel met rekening houden met de maximale oppervlakteregels.

Begin dus maar te rekenen wanneer je dat zwembad in de tuin plant. Want nemen je zwembad, terras, oprit, vrijstaande zonnepanelen of andere verhardingen samen meer dan 80 m² in, dan moet je wél een vergunning aanvragen. Je moet ook steeds minstens 1 meter van de perceelgrens blijven en zonder vergunning mag het zwembad niet verder dan 30 meter van je woning liggen.

In Wallonië hoef je dan weer geen rekening te houden met andere structuren in de tuin. Je moet wel 3 meter van de buren blijven en het zwembad mag niet groter zijn dan 75 m². Voldoen jouw plannen niet aan die regels, dan moet je naar het gemeentehuis. 

Zwemmen in Brussel is aan strengere regels onderworpen. Je hebt er altijd een vergunning nodig, tenzij het zwembad kleiner is dan 20 m², niet voorzien is van een overkapping én minstens 2 meter van de perceelgrens blijft. 

6. Een extra bijgebouw

Wil je een extra bijgebouw in de tuin? Dan kan dat niet zomaar. Wat verhardingen betreft, mag je maximaal 80 m² inpalmen. Voor vrijstaande bijgebouwen is dat maximaal 40 m². Heb je dus al een vrijstaand tuinhuis of garagegebouw in de tuin pronken, dan blijven er mogelijk niet veel vierkante meters meer over. Bouw je meer dan 40 m², is het bijgebouw hoger dan 3,5 meter of bouw je buiten een straal van 30 meter van de woning? Dan moet je altijd een vergunning aanvragen. Maak de plannen voor die man cave in de tuin dus maar niet te wild. Ook belangrijk: in de zijtuin moet je minstens 3 meter van de perceelgrens blijven, in de achtertuin is dat 1 meter of je bouwt tegen een bestaande scheidingsmuur. 

In Brussel gelden andere regels. Daar mag je een vrijstaand bijgebouw in de tuin zetten zolang de oppervlakte niet groter is dan 9 m² en het gebouw niet hoger is dan 3 meter. Bouw je groter, dan heb je wel een vergunning nodig. 

Ben je gezegend met een grote tuin in Wallonië waar plaats is voor een bijgebouw? Dan hangen de regels af van wat je precies wil neerpoten. Een tuinhuis, dierenhok of serre mag niet groter zijn dan 20 m², niet hoger zijn dan 3,20 meter en je moet minstens 1 meter van de buren blijven. Voor garages geldt een maximale oppervlakte van 40 m². Heb je grotere plannen, dan moet je wel een vergunning aanvragen. 

Tip: speel op zeker en contacteer de gemeente

Bij kleine verbouwingen is een vergunning vaak niet verplicht, maar moet je de werken wel melden. Speel op zeker en neem contact op met je gemeente, want regelgevingen kunnen lokaal verschillen. Zo sta je niet voor verrassingen en vallen je kleine verbouwplannen niet in het water. 

Bronnen: Vlaamse Overheid, homegarde.brussels, Wallonië.be

Share.