Mag je je gevel zomaar een felle kleur geven?

Share.

Wilde je altijd al de voorgevel van je huis Barbie-roze schilderen? Of wat dacht je van een façade in de Belgische driekleur? Misschien ben je eerder fan van een sober kleurtje. De mogelijkheden zijn oneindig. Dus pak die verfroller en schilderen maar!

Mag dat zomaar

Één ding is zeker, die voorgevel van je is niet om het even welke gevel. Iedereen kan hem zien, zo open en bloot, bepaalt hij mee het uitzicht van de straat. Waar het voor de achtergevel en eventuele zijgevels die niet zichtbaar zijn vanaf de straat, minder een probleem vormt om ze zomaar te schilderen, wordt het al wat moeilijker voor de voorgevel. Die een andere kleur geven of bekleden met ander materiaal, is namelijk vergunningsplichtig, ondanks dat je niks aan de constructie van je woning wijzigt.

Bij wie kan je terecht

Begin dus niet meteen een ander kleurtje op die voorgevel te knallen, maar neem eerst contact op met je gemeente. Vraag naar de mogelijkheden en de stappen die je moet nemen voor je aan de slag gaat. Misschien zijn er beperkingen qua kleur of woon je in een beschermd gebouw waardoor er extra regels en beperkingen van toepassing zijn. De vergunningsaanvraag zelf kan je indienen via het Omgevingsloket. En dan is het wachten op groen licht.

Herschilderen in dezelfde kleur

Heeft je façade al een mooie tint, maar is de glans er na een paar jaar af? Tijd om die voorgevel op te frissen in dezelfde kleur! Je gaat dus niet echt iets nieuws doen. Het is meer een onderhoudje eigenlijk. Dit soort onderhoudswerken is in de meeste gevallen daarom ook niet vergunningsplichtig.

Hebben je buren inbreng

Ergeren je buren zich blauw aan het idee van die gekleurde voorgevel van je? Dan kunnen ze bezwaar indienen net als bij elke vergunningsaanvraag. Van de Stad Hasselt vernamen we alvast dat je in dergelijk geval niet zal te horen krijgen welke buur precies het bezwaar ingediend heeft. Is dat schilderen vrijgesteld van vergunning, dan kunnen je buren geen bezwaar indienen.

Onder andere hier in Vilvoorde zijn er al heel wat gekleurde woningen

Alle kleuren van de regenboog

Ren dus niet meteen naar de doe-het-zelfzaak om gevelverf te kopen of maak nog geen afspraak voor volgende week om je voorgevel te laten kaleien. Een bezoekje, belletje of mailtje aan je gemeente kunnen je uitsluitsel geven over de gevelkleuren, -materialen, en wat voor het perceel waarop jouw woning staat, is toegelaten.

Auteur: KP
Met dank aan de medewerkers van Bree, Hasselt, Leuven en Mortsel.

Share.
Facebook
Twitter
Whatsapp