Sta je te popelen om een boomhut in je tuin te bouwen met dit mooie weer? Of wil je die ene boom die jouw terras schaduw bezorgt eindelijk vellen? Bekijk dan zeker eens de spelregels, want voor sommige zaken, waarvan je het helemaal niet zou verwachten, heb je een vergunning nodig. Wij loodsen je door enkele opvallende vergunningsbehoevende renovatieklusjes.
1. Boomhut
Kan je niet wachten om je avontuurlijke dromen hun vrije loop te laten? Als die dromen over een boomhut gaan, zal je ze toch misschien even moeten uitstellen. Gek genoeg heb je altijd een vergunning nodig voor als je een boomhut wil bouwen.
2. Boom vellen
Heb je enkele grote bomen staan in de tuin en ben je die liever kwijt dan rijk? Dan lees je maar beter even verder vooraleer je de kettingzaag bovenhaalt. Alle bomen met een omtrek van minstens 1 meter, gemeten op 1 meter hoogte, mogen niet gekapt worden zonder vergunning.
Al zal je in de praktijk vaker niet dan wel naar het gemeentehuis moeten stappen. Bomen die op de zogenaamde huiskavel staan, zijn namelijk vrijgesteld van de vergunningsplicht. Standaard wordt de tuin als onderdeel van de huiskavel beschouwd. Belangrijk: vraag informatie na bij de gemeente, want de regels lopen sterk uiteen naargelang waar je woont. Mogelijk mag je wel kappen, maar is er een compensatieplicht. Je moet dan een nieuwe boom planten of een bepaald bedrag betalen als vergoeding.
3. Carport
Wil je naast je huis een carport plaatsen? Dan moet je daar in principe altijd een vergunning voor aanvragen, al volstaat er in heel wat gevallen een gewone meldingsplicht. Als je carport samen met eventuele andere bijgebouwen maximum 40 vierkante meter innemen, kom je misschien wel in aanmerking voor een gewone meldingsplicht. Dan nog mag je carport niet hoger zijn dan 4 meter, mag de functie van je woning niet wijzigen en moet die minstens 3 meter van de perceelgrens van de zijburen blijven en minstens 2 meter van de perceelgrens in de achtertuin staan. Is dat niet het geval? Dan moet je wél een omgevingsvergunning aanvragen
4. Siervijver
Wil je warme zomerdagen volop benutten met een uitnodigend zwembad? Of wil je de tuin verfraaien met een vijver? Dan zal je daarvoor een vergunning moeten aanvragen.
In bepaalde gevallen mag je ook een zwembad leggen zonder daarvoor langs het gemeentehuis te moeten passeren. Dat is het geval in de volgende situatie:
- Het zwembad of de vijver ligt op minder dan 30 meter van de woning en komt niet meer dan 1,5 meter boven het maaiveld uit.
- Alle niet-overdekte constructies in de tuin nemen niet meer dan 80 m² in. Tel bij de oppervlakte van het zwembad of je vijver ook de oppervlaktes van alle verharde delen op. Denk aan terrassen, de oprit, tuinpaden en bijgebouwen. Die tellen allemaal mee.
5. Tuin omheinen
Jawel, ook voor omheiningen moet je een uitje naar het gemeentehuis plannen. Maar niet altijd. Open afsluitingen, van draad of draadgaas, die niet hoger zijn dan twee meter mag je altijd plaatsen.
Voor gesloten afsluitingen, die dus niet doorzichtig zijn, gelden strengere regels. Er geldt geen vergunningsplicht voor gesloten omheiningen wanneer:
- De gesloten afsluiting in de voortuin minder dan 1 meter hoog is.
- De gesloten afsluiting in de zij- of achtertuin minder dan 2 meter hoog is.
- De gesloten afsluiting volledig binnen een straal van 30 meter van de woning ligt.
6. Tuinpad
Heb je een groot terras, een verhard tuinpad en een lange oprit? Dan kom je mogelijk in de problemen wanneer je nog een verharde constructie bij wil bouwen. Wanneer alle niet-overdekte lage constructies in de tuin samen meer dan 80 m² bedragen, moet je namelijk een vergunning aanvragen. Zelfs als het gaat om een gemetste barbecue, een grote brievenbus of een tuinpad. Let op, ook kunstgras en kiezelpaden worden beschouwd als verharde oppervlaktes.
Er geldt een vrijstelling van die vergunningsplicht voor de zogenaamde strikt noodzakelijke toegang naar je woning. Het gaat dan om een oprit van maximaal 3 meter breed en een wandelpad van maximaal 1,5 meter breed naar de voordeur. Constructies van minder dan 1,5 meter hoog zijn ook altijd vrijgesteld. Ook nog belangrijk: het hemelwater dat op die verharde oppervlaktes valt, mag niet in het riool terechtkomen, maar moet netjes naar een niet-verhard deel van de tuin afgevoerd worden.
Informeer bij je gemeente
De regels die we hierboven beschreven, gelden voor Vlaanderen. Het is goed mogelijk dat lokale regels strenger zijn. Elke gemeente kan bijkomende voorwaarden stellen. Ben je van plan om je geliefde thuis een stevige make-over te geven? Stap dan altijd met je plannen naar het gemeentehuis om na te gaan welke werken je moet melden en voor welke klusjes je een vergunning nodig hebt.
Bron: Vlaanderen.be