Mag je zomaar een zwembad bouwen in de tuin?

Share.

De zomer staat synoniem voor vakantie, barbecues, zon en natuurlijk eindeloos zwemplezier. Wil je elke dag genieten van een heerlijke plons? Dan kun je een zwembad in je eigen tuin bouwen. Maar mag dat zomaar?

Geen zin om ver te reizen om te genieten van de zomer? Hou je liever van een staycation, vol leuke tripjes en zwemplezier? Dan kun je altijd overwegen om een zwembad in je tuin te bouwen. Zo geniet je elke dag van het ultieme vakantiegevoel. Maar voor je begint te graven en metsen, zijn er natuurlijk wel een paar dingen die je moet weten, want een zwembad bouwen mag niet altijd zomaar.

De algemene regel is dat als je nooit zomaar een constructie mag optrekken, plaatsen, afbreken, herbouwen, verbouwen of uitbreiden. Een (ingegraven) zwembad in openlucht is uiteraard ook een constructie, en daar gelden dus bepaalde regels voor…

De voorwaarden

In Vlaanderen mag je onder bepaalde voorwaarden een niet-overdekte constructie bouwen (zoals een zwembad of een siervijver) zonder vergunning. We sommen die voorwaarden graag even voor je op:

  • Het zwembad mag niet overdekt zijn.
  • Het mag ook niet hoger dan anderhalve meter boven het maaiveld komen.
  • Je zwembad moet meer dan één meter van de perceelgrens liggen.
  • En je moet op maximaal dertig meter van de woning bouwen.
  • Uiteraard mag je zwembad ook niet in kwetsbaar gebied liggen.

Let op met de grootte!

En dan is er nog de allerbelangrijkste voorwaarde om geen bouwvergunning of meldingsplicht nodig te hebben … de oppervlakte! Om zonder meldingsplicht te bouwen mag het totaal van je niet-overdekte constructies niet meer dan 80 vierkante meter bedragen.

Let wel: bestaande niet-overdekte constructies, zoals een terras of een siervijver, moet je altijd meetellen in de berekening van de maximale oppervlakte. Heb je al een terras van 35 vierkante meter? Dan mag je zwembad maar 45 vierkante meter groot zijn. Wil je toch groter? Dan moet je wel een vergunning aanvragen en je dossier goed staven.

Architect nodig?

Ga je met een professionele zwembadbouwer in zee? Dan kan hij of zij de vergunningsaanvraag ongetwijfeld in orde maken.

Onze tip: bel altijd even naar je gemeente als je plannen hebt om een zwembad in je tuin te laten bouwen. In sommige gemeenten geldt immers toch een meldingsplicht. Eén simpel telefoontje volstaat en bezorgt je een gerust gemoed. Het zou zonde zijn als je je zwembad jaren later moét afbreken omdat je niet in regel bent met de wet. Daar is de investering net iets te groot voor.

Bronnen: Vlaanderen.be en Omgevingsloketvlaanderen.be

Share.