De Belgische firma LabLand heeft een verbluffend nieuw concept ontwikkeld: een milieuvriendelijk inschuifhuis dat in een stedelijke omgeving precies op de plaats van een oude woning kan worden ingepast, zodat die oude woning in één keer is vervangen.
Het inschuifhuis – de naam zegt het zelf – is een prefabwoning die in een recordtijd wordt ingeschoven op de plaats waar de oude woning volledig is afgebroken.
Vermijden van constructieproblemen
Naar het zeggen van het bedrijf kunnen klanten die voor deze oplossing kiezen « een lange bouwperiode en mogelijk onvoorspelbare renovatiekosten vermijden”. Het geprefabriceerde inschuifhuis is gemaakt van materialen die zoveel mogelijk afkomstig zijn van de oude woning. Het gaat immers om een circulair concept dat bijvoorbeeld hout van de sloop gebruikt om banken voor het front te maken.
Het eerste inschuifhuis staat in de Gentse wijk Ledeberg. Het is in juni 2021 gebouwd met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Koning Boudewijnstichting. Het is ontworpen door architect Nikolaj De Meulder en is gebaseerd op een modulair houtbouwsysteem. LabLand zegt dat het een kwalitatief hoogwaardige, comfortabele en milieuvriendelijke houtskeletbouwwoning is die volledig geprefabriceerd is in een werkplaats. Dit is ook inclusief de keuken en de sanitaire voorzieningen.
« Dit is een hoge kwaliteit, comfortabel en milieuvriendelijk houtskeletbouw huis »
Steven Vromman, chairman van LabLand
« Het concept zelf is heel eenvoudig, maar tegelijk spectaculair in de bouwwereld van vandaag, » legt Steven Vromman, voorzitter van LabLand, beter bekend als Low Impact Man, uit in een persbericht. « De bewoners verlaten het huis vlak voordat de renovatie begint, en al na vier weken komen ze terug: het huis is klaar.
« In vier weken, is je nieuwe huis klaar »
Steven Vromman, chairman van LabLand
Door de korte en rigoureuze bouwperiode weet de klant precies hoe lang hij of zij elders een onderkomen moet zoeken. En de kosten zijn van tevoren volledig overeengekomen. De eenvoud en de ecologische meerwaarde van het concept zullen er wellicht voor zorgen dat het de komende jaren in onze steden meer zal voorkomen.