Interactieve kaart - Vraagprijzen woningen in België

De prijs van een huis of appartement hangt in grote mate af van de locatie. Het is algemeen geweten dat gemeentes als Tervuren, Brasschaat of Sint-Martens-Latem veel duurder zijn, dan pakweg Ronse, Menen of Heers.

Uit de vraagprijzen van miljoenen woningen op Zimmo zien we dat binnen elke gemeente ook heel wat prijsverschillen bestaan. Elke buurt heeft zijn waarde en dat brengen we graag in kaart zodat je een beter zicht krijgt op de huisprijzen.

Huisprijzen

Legende
Op de kaarten vind je telkens de mediaan van de prijs terug. We gebruiken de mediaan – en niet het gemiddelde - omdat er bij de huisprijzen veel uitschieters aan de dure kant zijn, denk maar aan kastelen of ander exclusief vastgoed. Door gebruik te maken van de mediaan hebben deze luxewoningen weinig tot geen invloed op de berekening van de huisprijzen.

Huisprijzen per m2

Legende
Het verschil tussen de kaart met de mediaanprijs en de mediaanprijs per vierkante meter geeft interessante inzichten. Laten we even inzoomen op het centrum van Brugge. De mediaan prijs in Brugge ligt in een groengekleurde zone, wat overeenkomt met een prijs tussen €200.000 en €300.000. Dit lijkt redelijk betaalbaar. Als we kijken naar de mediaanprijs per m2 in centrum Brugge kleurt deze rood, wat neerkomt op een prijs tussen €2.200 en €2.400 euro prijs per vierkante meter. De prijs per oppervlakte in dit historisch centrum ligt dus zeer hoog. Waarom is mediaanprijs dan betaalbaar? Omdat de gemiddelde huizen in Brugge relatief klein zijn.

Prijzen appartementen

Legende

Hoe zijn de kaarten tot stand gekomen?

Miljoenen vastgoedzoekertjes op Zimmo werden geanalyseerd en geïnterpoleerd, met als doel het effect van locatie op de huisprijs te becijferen. De gebruikte data omvat de belangrijkste eigenschappen van een woning, zoals bewoonbare en perceeloppervlakte, alsook de locatie en de vraagprijs. De heatmaps zijn dus het resultaat van vraagprijzen, niet van transactieprijzen. De data van transacties is immers niet openbaar beschikbaar. Uit het werk van onze partner Rockestate kunnen we echter wel stellen dat er een sterke correlatie is tussen de transactieprijs en de bijhorende online vastgoedzoekertjes.

Powered by

Mediahuis Rockestate