5 factoren die de huurprijs bepalen

Share.

De huurprijs van een woning bepalen is meer dan nattevingerwerk. Met enkele objectieve parameters in de hand kom je automatisch op een correcte huurprijs.

Voor het opmaken van een huurprijs bestaan er geen regels. Verhuurders kunnen dus zelf hun vrije huurprijs vragen. Wanneer ze  zelf hun huurprijs opstellen, vergelijken ze deze met andere panden. Maar wie zegt dat de gevraagde huurprijs effectief de werkelijk verkregen huurprijs is? Kortom: een correcte huurprijs opmaken gebeurt best door een objectief expert.

Te laag of te hoog?

Een te laag gestelde huurprijs zal niet vaak voorkomen, een te hoge huurprijs eerder wel. Dat kan – ondanks de schaarse woninghuurmarkt – zijn gevolg hebben: wanneer een woning te hoog geprijsd staat, zal het pand uiteindelijk toch blijven leegstaan.

Bepalende criteria

Het is de huurder die bereid moet zijn om de gevraagde huurprijs te bepalen. Of het nu om een huis of appartement gaat. Voor beide panden bepalen volgende factoren de huurprijs:

1. Ligging

De ene stadswijk ten opzichte van de andere, of de ene rustige straat ten opzichte van een drukkere steenweg in een kleinere gemeente. Waar de woning gelegen is, bepaalt voor een groot deel de prijs. Een ligging vlakbij de verbindingswegen kunnen natuurlijk wel in jouw voordeel spelen.

2. Oppervlakte en inrichting

Hoe groter het pand en hoe meer kamers, hoe evenredig je de huurprijs kan stellen. Gaat het om een appartement, dan zijn een lift en eveneens een mooie indeling van belang.

Verhuur je het huis of het appartement bemeubeld? Dan kan je gemiddeld zo’n 200 euro meer aanrekenen. Vaak gaat het hier om verhuur van korte periodes bv. vakantieverhuur.

3. Staat van de woning en onderhoud

Een kraaknette, modern ingerichte woning zal ongetwijfeld sneller in de smaak vallen dan een woning die weinig onderhouden is. Vandaag wordt er meer aandacht besteed aan de energiezuinigheid. Huurders willen hun energierekening dan ook graag zo laag mogelijk houden. Is de woning geïsoleerd en is het er snel aangenaam warm te maken? Een energiezuinig huis doet de verwarmingskosten dalen.

4. Tuin, terras, oprit

Een tuin of terras verhogen doen zonder twijfel je woning in waarde stijgen. Zeker in stadsomgeving is een groendeel een must. Ook voor een appartement is een terras of balkon een extra troef. Een mooi uitzicht is voor de huurder altijd mooi meegenomen.

Ook koning auto moet zijn plaats kunnen hebben. Een garage, carport of autostaanplaats is zeker een surplus.

5. De marktsituatie

Staan er in dezelfde straat nog meerdere woningen te huur? Of zijn er in jouw gemeente soortgelijke woningen die te huur staan? Dan is het mogelijk dat deze woningen jouw pand komen te onderdrukken.

Zelf schatten of met een makelaar

Zoals hierboven vermeld, heeft elk pand zijn eigen specificaties die de uiteindelijke huurprijs bepalen. Toch kan het geen kwaad om te vergelijken, bv. op Zimmo. En er zijn zeker voldoende alternatieven om je bij te helpen:

  • De onlinetool: huurschatter.be
  • Objectieve schatters zoals makelaars nemen alle criteria onder de loep alvorens ze een prijsschatting maken

Huurprijs alles inclusief?

Wanneer de huurprijs bepaald is, is er een mogelijkheid om bij appartementen ook het verbruik van energie en water inclusief of exclusief in de prijs te zetten. Vandaag worden dit verbruik in de meeste gevallen rechtstreeks door de huurder aan de maatschappij betaald voor woningen en recente appartementen. Bij oudere appartementsgebouwen is er wel nog een provisie (maandelijks bedrag) voor water en energie. Dan wordt via calorimeters het verbruik bepaald. Deze worden dan jaarlijks afgerekend door de syndicus.

Om de huurprijs te bepalen, zijn er een aantal parameters te volgen zoals de ligging, staat van de woning en de marktsituatie. Vooraleer je zelf gaat vergelijken met prijzen uit de buurt, loont het de moeite een specialist te raadplegen.

Share.