Wie overweegt om te gaan huren, struint vaak online de woningen in de gewenste regio af. Wanneer eindelijk de knoop is doorgehakt en je de huurder mag worden van jouw ideale huurwoning, is het tijd om je verhuis en huurperiode voor te bereiden. Maar welke kosten komen erbij kijken en hoe beheer je je budget op een slimme manier?
Hoe begin je eraan?
Een goed financieel overzicht is essentieel bij het huren van een woning. Vooraf is het verstandig om een budget op te stellen waarin alle verwachte kosten worden opgenomen. Dit budget kan worden verdeeld in maandelijkse lasten, eenmalige kosten voor de verhuis (zoals een huurwaarborg) en een budget voor interieur. Door vooraf realistische schattingen te maken en binnen dit budget te blijven, kan financiële stabiliteit worden gewaarborgd.
Het inkomen
Voor de start van een huurperiode is het aan te raden om een klein spaarpotje op te bouwen. Dit is niet alleen nuttig voor de inrichting van de woning, maar ook om eenmalige kosten, zoals de huurwaarborg, te dekken.
De maandelijkse huur wordt bij voorkeur betaald met het reguliere inkomen. Een bekende richtlijn is de 1/3-regel: de huurprijs mag maximaal een derde van het maandelijkse inkomen bedragen. Verdient iemand bijvoorbeeld 1500 euro per maand, dan is een huurprijs van ongeveer 500 euro een goede richtlijn om financieel comfortabel te kunnen leven.
De kosten
Bepaalde kosten hoeven niet te worden meegerekend bij het budgetteren, zoals de kosten van een makelaar en de onroerende voorheffing op het pand. Deze zijn altijd voor rekening van de eigenaar.
1. Eenmalige kosten
Voor de verhuis zijn er enkele eenmalige kosten waarmee rekening moet worden gehouden:
- Huurwaarborg: In Vlaanderen bedraagt deze maximaal drie maanden huur.
- Plaatsbeschrijving: De kosten hiervan kunnen mogelijk gedeeld worden met de eigenaar.
- Verhuiskosten: Bijvoorbeeld het huren van een verhuislift of een verhuiswagen.
2. Interieurbudget
Een woning wordt pas een thuis met de juiste inrichting. Daarom is het verstandig om ook hiervoor een budget opzij te zetten. Essentiële aankopen zijn onder andere:
- Meubels zoals een salon, eettafel en bed.
- Huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine, diepvries en keukengerei.
- Kleine benodigdheden zoals bestek en servies.
Veel aankopen worden pas gedaan wanneer blijkt dat ze nodig zijn, zoals een extra soeplepel of blender. Toch is het handig om vooraf een lijst op te stellen om onvoorziene uitgaven te minimaliseren.
3. Maandelijkse kosten
Na de eenmalige uitgaven begint het echte huuravontuur. Maandelijks moeten er vaste kosten worden betaald, zoals:
- Huurprijs: Het is aan te raden om maximaal een derde van het inkomen hieraan te besteden.
- Extra woonlasten: Gemeenschappelijke kosten bij appartementen en eventuele garagehuur.
- Vaste lasten: Elektriciteit, gas, water, internet en telefonie.
- Verzekering: Een huurdersverzekering is verplicht en beschermt tegen schade.
- Boodschappen: Voedsel en andere huishoudelijke benodigdheden.
- Onvoorziene kosten: Het is verstandig om maandelijks een bedrag opzij te zetten voor onverwachte uitgaven.
Door deze kosten goed in kaart te brengen en het budget slim te beheren, wordt financiële zekerheid gecreëerd en kan zorgeloos worden genoten van de nieuwe huurwoning.