Je dak onderhouden doe je zo

Share.

Je dak en dakgoot onderhouden is zeer belangrijk om lekken, verstoppingen en veel meer ongemakken te voorkomen. Kleine reparaties kun je uiteraard zelf overwegen, maar voor grote werken richt je je beter tot een dakwerker. Met deze tips blijft je dak in topvorm.

Een nieuw dak leggen of repareren is een dure aangelegenheid. Je wil dit dus liefst zo lang mogelijk vermijden. Als je de nodige aandacht besteedt aan een goed onderhoud, gaat jouw dak jarenlang mee (afhankelijk van de constructie en soort dakbedekking). Voor een goed gelegd plat dak in bitum mag je 25 jaar rekenen, maar een dak met dakpannen kan bijvoorbeeld zelfs 50 jaar en langer overleven.

bitumen dak

Enkele onderhoudtips

  • Probeer niet te vaak over je (plat) dak te lopen. Mensen lopen vooral over platte daken, omdat deze vaak beter te bereiken zijn, maar dat doe je beter niet te vaak. Enkel als het echt nodig is bij bijvoorbeeld de grote lenteschoonmaak of na zware sneeuwval om de sneeuw te ruimen.
  • Reinig de dakgoten minstens één keer per jaar (liefst zelfs 2 maal) zodat er geen verstoppingen zijn en al het water goed kan wegvloeien. De herfst is de ideale moment om gevallen bladeren te ruimen. Een goede dakgoot kan tot 30 jaar lang mee.
  • Wanneer je merkt dat er een dikke laag stof of mos op je dak ligt, is het tijd om actie te ondernemen om zo vochtproblemen te vermijden. Laat je dak dus op tijd reinigen met een hogedrukreiniger. Vraag hiervoor advies bij een vakman.
  • Kijk regelmatig het dakhout na. Dit hout kan na verloop van tijd signalen van verrotting vertonen: dan is het tijd om in te grijpen.
  • Vergeet ook niet om jaarlijks de schoorsteen te laten reinigen (indien aanwezig). Levensduur van een schoorsteen? Ongeveer zo’n 60 jaar.

Hoe vaak controleren?

Al deze problemen zijn gelukkig niet onoverkomelijk. Plan één keer per jaar een moment om je dak grondig na te kijken en ga daarbij deze checklist af. Let ook op losliggende of gebroken dakpannen. Het beste moment om je controle te plannen is na de winter. Dan heeft je dak net veel te verduren gekregen.

Als je een plat dak hebt, voer je je controle best twee keer per jaar uit. Meestal zijn platte daken beter te bereiken en zou dit geen probleem mogen zijn. Een plat dak blijft ondanks alle vernieuwingen van de laatste jaren een zwakkere constructie dan een hellend dak, vooral omdat bij deze daken het regenwater minder stof en ander vuil kan afvoeren.

Share.