De 10 meest vergeten huishoudelijke taakjes in de herfst

Share.

Nu we de laatste stuiptrekkingen van de nazomer mooi hebben meegekregen, is het (helaas) vooruitkijken richting de winter. Vermits het dan te koud is en we liever warmpjes in de zetel zitten, kunnen we best in de herfst al heel het huis voorbereiden. Maar wat doe je dan allemaal precies? Deze 10 taakjes worden het vaakst vergeten en zijn toch erg belangrijk!

1. Het gazon

Als er iets is waar je tijdens de winter weinig tijd en moeite in moet en kan steken, dan zal het wel je gazon zijn. En toch, vlak voor de winter toch nog je gazon bewerken, zou wonderen doen. Door te beluchten zouden de wortels sneller en beter meststoffen opnemen, wat dan weer een snellere en betere grond voorziet in de lente!

2. De grasmaaier

Nadat je de bladeren bij elkaar hebt geharkt en nog één keer het gras afgereden hebt, is het tijd om de grasmaaier even op stal te zetten. Net zoals in elk toestel waar benzine in zit, is het goed om deze vlak voor de winter leeg te laten lopen. Wanneer benzine namelijk maanden in dezelfde tank zit, kunnen de chemische stoffen veranderen en schade toedienen aan je grasmaaier. En je wil uiteraard niet over enkele maanden de lente aanvangen met kosten!

3. De tuinmeubels

Heb je heel wat tuinmeubelen of decoraties in de tuin staan? Kijk dan zeker na of ze bestand zijn tegen het winterweer. Een glazen tafel? Die overleeft een hagelbui misschien niet. Een houten tuinstoel? Die zal na maanden van regen en sneeuw wellicht verduurd zijn. Even afdekken onder een zeil of in een tuinhuis is de boodschap.

4. Het dak

Een dak boven je hoofd, een gouden basis! En je wil uiteraard ook in de lente datzelfde dak hebben, niet? Vertoont je dak nu al enkele scheurtjes of gaten, dan is het hét moment om herstellingswerken uit te voeren. Zo voorkom je niet alleen dat er onnodig kostbare warmte ontsnapt, je vermijdt ook dat het binnendruppelt!

5. De schoorsteen

De winter, dan denk je uiteraard aan de open haard! Maar heb je de schoorsteen al eens schoongemaakt? Een vervuilde schoorsteen zorgt ervoor dat verbrandingsgassen niet goed wegtrekken, waardoor het gevaar op vergiftiging of een schoorsteenbrand ontstaat. Zie je het zelf niet zitten, dan zijn er gelukkig heel wat bedrijven die je daarbij uit de nood kunnen helpen.

6. De dakgoot

Nu we toch op het dak zitten, kunnen we uiteraard de dakgoot leegmaken. Eigenlijk kan je nu al best wekelijks even de ladder opkruipen om de gevallen bladeren eruit te halen. Blijf dit herhalen tot het laatste blad gevallen is, want een verstopte dakgoot is niet ideaal wanneer je hét regenseizoen bij uitstek aanvat. Controleer je dakgoot na elke opruimactie door er water door te laten lopen.

7. De kranen

Wanneer de temperaturen diep onder nul duiken, bestaat de mogelijkheid dat de leidingen bevriezen. Erg lastig uiteraard, dus kan je best voorzorgsmaatregelen nemen. Zo kan je best de kranen en watermeter goed isoleren en de kranen die zich in niet-verwarmde ruimten, zoals de tuin, bevinden leeg laten lopen. Controleer daarnaast alle kranen tijdens de winterperiode regelmatig tegen lekken om vervelende situaties te voorkomen.

8. De verwarming

Wat een zonde zou het zijn mocht dit niet werken in de periode waar je het het meest nodig hebt. Laat dus nu al tijdig je verwarmingsketel nakijken. Dat is voor een ketel met mazout wettelijk verplicht. Heb je een verwarming op gas, dan volstaat een technische controle om de twee jaar.

9. Plantjes

Een verwarming in huis, dat zorgt ook voor een drogere omgeving. Terwijl je in de zomermaanden deuren en ramen wagenwijd kon openzetten, is dat in de winterperiode geen evidentie. Door plantjes in huis te halen, creëer je ook zuurstof in de lucht. Daarnaast kan je planten die buitenstaan en niet goed tegen de vrieskou kunnen, best een plek in huis geven. Win-win!

10. Strooizout

Als je hier aan moet denken, is het meestal te laat. Maar laten we alvast hopen dat we het niet nodig hebben. Mocht het toch sneeuwen en vriezen, dan is strooizout geen overbodige luxe. Je moet immers je oprit zelf verplicht vrijmaken. Gladde glijpartijen kan je dus vermijden door je portie zout tijdig in huis te hebben.

Deze artikels vind je misschien ook interessant:

Share.