Waarom je betaalt voor een schuldsaldoverzekering

Share.

Je wilt een huis kopen en moet een lening afsluiten bij de bank. Eén van de voorwaarden om een lening te verkrijgen, is vaak dat je een schuldsaldoverzekering moet afsluiten. Je krijgt dan een bedrag te horen waarvan je niet echt weet hoe het tot stand gekomen is. Vaag! Hoe wordt zo’n schuldsaldoverzekering berekend en kan het je duur komen te staan?

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Ik heb het altijd een vage term gevonden. Een schuldsaldoverzekering is een verzekering die ervoor moet zorgen dat jouw nabestaanden maar een beperkt bedrag of niets moeten terugbetalen aan de bank als jij sterft voor het einde van je hypothecair krediet. Sympathiek, toch! Je bent niet wettelijk verplicht deze verzekering te nemen. Toch staan veel banken erop dat je dat wel doet. Zo zijn ook zij zekerder van hun centen als jij komt te overlijden.

Hoe wordt een schuldsaldoverzekering berekend?

De berekening van je schuldsaldoverzekering hangt af van een aantal factoren, één daarvan ben jij zelf. Maar wat nog?

  • Het verzekerde bedrag: hoe hoger dit bedrag, hoe hoger de premie. Je hoeft geen verzekering te nemen voor het volledige bedrag van je hypothecair krediet. Je kan bijvoorbeeld samen met je partner kiezen voor de 50% – 50%-formule. Dan neem je elk voor de helft van het totaalbedrag een verzekering. Overlijd jij tijdens de aflossingsperiode van het krediet, dan moet jouw partner dus mogelijk nog wel een gedeelte terugbetalen.
  • De looptijd: hoe langer de looptijd van de lening, hoe meer risico de verzekeringsmaatschappij loopt dat jij overlijdt voor de volledige terugbetaling van de lening rond is.
  • Jij: de verzekerde speelt ook een rol. Daarom krijg je bij een schuldsaldoverzekering eerst een hele vragenlijst voorgeschoteld;
    • Leeftijd: hoe ouder je bent, hoe meer risico dat je sneller zal sterven.
    • Lifestyle: jouw levenswijze is ook van belang. Ben je een roker of een durfal en is basejumpen jouw sport of ga je graag naar verre landen op vakantie? Dan ben jij een groter risico, dus betaal je meer.
    • Algemene gezondheid: lijd of leed je aan een ziekte, dan zal je vaak ook een hogere premie moeten betalen. In sommige gevallen is die zo hoog of weigert de maatschappij zelfs een verzekering met jou af te sluiten. Dan kan je bij het Opvolgingsbureau aankloppen om te laten nagaan of de bijpremie of weigering wel rechtvaardig is.

Moet ik echt zoveel betalen?

Als het aankomt op een schuldsaldoverzekering, lijken we wel minder te shoppen dan bij de lening zelf. Dat komt omdat het afsluiten van deze verzekering vaak in het pakket voorwaarden zit om een voordeliger tarief te krijgen voor je lening. Toch is het volgens Test-Aankoop verstandig om ook hiervoor je licht op verschillende plaatsen op te steken. Je moet immers het volledige plaatje in de gaten houden. Is je lening op het einde van de rit echt wel goedkoper met die door je bankier aanbevolen schuldsaldoverzekering? Of kan een combinatie van een iets duurdere lening met een goedkopere schuldsaldoverzekering elders, jou meer geld besparen? Zeker de moeite dus om je huiswerk te maken!

Auteur: KP

Share.