Mijn huurcontract is niet geregistreerd, wat nu?

Share.

Teken je een huurcontract? Dan is je huisbaas wettelijk verplicht het contract te registreren. Dat is niet alleen voor hem voordelig, maar ook voor jou. Waarom is die registratie zo belangrijk? En wat als je contract niet geregistreerd is?

Registratie: hoe werkt dat juist?

De verhuurder moet het contract binnen de 2 maanden registreren. Gaat het om een pand dat je niet voor huisvesting gebruikt, maar bijvoorbeeld als bedrijfsgebouw of parkeerruimte? Dan heeft de eigenaar 4 maanden de tijd. Is hij te laat? Dan staat hem een boete van 25 euro te wachten.

De verhuurder laat het contract inschrijven in het register door een registratiekantoor. Dat kantoor bewaart een kopie en bevestigt de registratie door een stempel op het contract te drukken. Als het pand alleen als woning dient, doen ze dat zelfs helemaal gratis. Geen excuus voor je huisbaas dus!

Meer bescherming voor huurder én eigenaar

Als huurder let je er maar beter op dat je huisbaas het contract registreert. Voor jou zijn er namelijk alleen maar voordelen aan verbonden. Zo kan je als huurder niet zomaar uit je woning gezet worden als je verhuurder het pand verkoopt. De nieuwe eigenaar moet zich houden aan de rechten en plichten uit de huurovereenkomst van de vorige verhuurder.

Ook voor de eigenaar biedt de registratie voordelen. Hij kan op beide oren slapen wat betreft de opzegtermijn: de huurder moet die respecteren om het contract stop te zetten. Verhuurt de eigenaar het pand zowel voor huisvesting als voor professioneel gebruik? Dan is er nog een grote stimulans: de belastingen worden anders berekend. Door het huurcontract te registreren betaalt de verhuurder belastingen op elk gedeelte afzonderlijk. Doet hij dat niet, dan betaalt hij belastingen op de volledige netto-huurinkomsten. Dat valt fiscaal meestal minder interessant uit.

Auteur: SDC

Share.