Hoe krijg je financiële hulp als huurder?

Share.

Niet enkel eigenaars van een huis of appartement hebben recht op premies. Ook huurders komen hiervoor in aanmerking, al weten ze dat niet altijd zelf. Wij zetten de belangrijkste premies die van toepassing kunnen zijn voor huurder.

1. Vlaamse huurpremie

Je hebt een beperkt inkomen en staat al minstens 4 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning. Dan moet je soms noodgedwongen een woning op de privémarkt huren. Dat kan best prijzig worden! Wat hulp bij het betalen van je huur is dan meer dan welkom. In dat geval kan je via de Vlaamse Huurpremie financiële steun krijgen. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt en hoe je die premie aanvraagt? Kijk dan hier.

2. Vlaamse huursubsidie

Ook mensen die dakloos waren en nu gaan huren, kunnen in aanmerking komen voor hulp. Voor hen is er de Vlaamse Huursubsidie. Die geldt eveneens voor huurders met een laag inkomen die verhuizen van een slechte of onaangepaste woning naar een goede op de privémarkt. Dien je een aanvraag Vlaamse Huursubsidie in, dan wordt er gekeken naar je inkomen, je eigendom en de woning die je verlaat (bijvoorbeeld is die onbewoonbaar verklaard).

3. Huur- en isolatiepremie

Woon jij in een slecht geïsoleerde huurwoning en laat je verhuurder dat letterlijk koud? Dan kan jij hem mogelijk toch overtuigen om het appartement of huis te isoleren met de huur- en isolatiepremie! Dit is een extra hoge premie voor dakisolatie, aanpassing van ramen of spouwmuurisolatie. Check of jij als huurder hiervoor in aanmerking komt en ontdek hoe jij je verhuurder over de schreef trekt!

4. Tussenkomst huurwaarborg

Aan het begin van je huurcontract betaal je een huurwaarborg. Die dient om de verhuurder te beschermen als z’n huurder de woning beschadigt of die de huur niet betaalt, bijvoorbeeld. Afhankelijk van je inkomen, de huurprijs, eventuele schulden … kan het OCMW van je gemeente tussenkomen bij de betaling van die waarborg. Neem dus zeker contact met hen op. Heb je moeite om je huurwaarborg in een keer te betalen? Dan kan je ook een aanvraag indienen bij het Vlaams Woningfonds voor een huurwaarborglening. De voorwaarden voor een tussenkomst in je huurwaarborg.

5. Lagere huurprijs door minder belastingen voor de verhuurder

Het klinkt gek, maar toch is het zo! Heb je als huurder 2 of meer kinderen waarvoor je recht hebt op kinderbijslag? Of heb je een gehandicapt gezinslid of eentje die oorlogsinvalide is? Dan kan je in aanmerking komen voor een vermindering van de onroerende voorheffing. Dat is een belasting op de onroerende goederen (zoals een huis of appartement) die je bezit. Aangezien je als huurder die belasting niet betaalt, gaat die vermindering naar de verhuurder/eigenaar. Hij moet die dan aftrekken van je huur, zodat jij minder betaalt. Jij moet hiervoor wel een aanvraag indienen bij  de Vlaamse belastingdienst. Mensen met een sociale woning, krijgen die vermindering automatisch. Zij hoeven zelf geen aanvraag in te dienen. En minder betalen, daar tekenen we graag voor!

Bron: vlaanderen.be

Share.