Je hebt een woning gevonden op Zimmo waar je interesse in hebt? Tijd om deze woning te bezichtigen. Niet alleen kijk je best goed rond. Je hebt voor de verkoper of de makelaar ook best enkele vragen voorbereid. Wij hebben voor jou een lijst gemaakt met 10 slimme vragen die je best stelt tijdens een bezichtiging.
1. Wat is de score van het EPC?
Niet alleen het getal dat op het verslag vermeld wordt op het EPC, maar ook de inhoud is van belang. In deze tijd zijn energiezuinigheid, CO2-uitstoot en dus isolatie van de woning een duidelijke doelstelling. Belangrijk voor het milieu maar ook voor jezelf, want een energiezuinige woning geeft voordeel in je portemonnee.
2. Zijn alle attesten in orde?
Nieuwe wetgevingen brengen nieuwe regels met zich mee. Best beschikt de woning over alle noodzakelijke attesten. Verplichte attesten zoals het keuringsattest van de elektrische installatie, het bodemattest of asbestattest zijn belangrijke bronnen van info om je keuze voor een woning te maken.
3. Bij een appartement: welke zijn de gemeenschappelijke kosten?
Bij de aankoop van een appartement bekostig je meer dan alleen de aankoop van het goed. Zo sta je mee in voor het onderhoud en herstellingen van gemeenschappelijke delen zoals de lift. Ook de volledige gebouwschil hoort hierbij. Is het dak conform de nieuwe isolatienormen of moeten er werken aan de gevel gebeuren? Deze kosten worden gedragen door de Vereniging van Mede-eigenaars, waar jij dus als eigenaar toebehoort.
4. Hoelang staat de woning te koop?
Een huis dat te lang te koop staat, daar moet iets mee schelen. Maar wat is lang? Een woning is gemiddeld na 3 à 4 maanden verkocht, vaak zelfs nog sneller. Als het toch langer te koop staat, is de grootste reden vaak dat de niet-marktconforme prijs is. Hoe langer de woning te koop staat, hoe groter de kans tot onderhandelen.
5. Waarom staat de woning te koop?
Verkoopt de eigenaar omdat hij naar een nieuw pand wil, of is het omdat er noodzaak bij komt kijken? Belangrijk om te weten want mogelijk schuilt er een dringende reden achter de verkoop. Een vechtscheiding of het voorkomen van successierechten bij een erfenis kunnen leiden tot een dringende verkoop, en eventueel kan de eigenaar zo zijn prijs laten zakken.
6. Zijn er verborgen gebreken?
Het is moeilijk om te ontdekken en niemand zal ervoor uitkomen, maar je kan wel de vraag stellen of er verborgen gebreken zijn. Problemen met afvoerleidingen, de aanwezigheid van asbest of een rotte dakconstructie zijn mogelijke voorbeelden.
Vocht is één van de vaak voorkomende verborgen gebreken. Je kan het herkennen aan plekken op de muren of bubbels op het behangpapier. Eens een bod gebeurde en het compromis getekend is, kan je geen weg meer terug. Als dan nog uitkomt dat er vochtproblemen zich in de woning ophoopten, blijf jij achter met de miserie. Vraag is of de verkoper bewust dit gebrek verborgen hield en of je hiervoor juridische stappen kan ondernemen. Beter voorkomen dan genezen dus.
7. Waar komt de zon op?
In het algemeen is “de ligging” van een woning van het grootste belang. Oriëntatie speelt hier zeker in mee. De zon die binnen schijnt of leuke avonden op jouw terras bezorgen. Je kan de zon niet omdraaien of het zuiden verleggen. Een terras met zon is een grote meerwaarde.
8. Hoe zijn de buren/is de buurt?
Het is een vraag waar weinig vastgoedmakelaars echt het antwoord op weten. Elke straat of buurt is anders. Toch kan je al je licht opsteken over wat er in de buurt zoal is. Vergewis je ook van de omgeving en stel vragen naar eigen parkeerplaatsen, niet onbelangrijk als je in een stad woont. Als je echt wil weten hoe de buurt in elkaar zat, kan je gerust even rondhoren bij de buren.
9. Wanneer is de woning vrij?
Tussen het ondertekenen van het compromis en de authentieke akte, waarbij de verkoop geregistreerd is en je dus registratierechten betaalt, zitten maximum vier maanden. Dat wil niet zeggen dat je in die tijd in de woning kunt intrekken. Mogelijk wil de eigenaar nog langer in de woning blijven, tot wanneer hij naar zijn nieuwe woonst kan verhuizen.
10. Mag de woning nog uitgebreid worden?
Mogelijk is de woning die je bezoekt nu wel ruim genoeg, maar denk je later aan een uitbreiding. Dan is het nuttig om te weten of je nog wel kan bijbouwen. Houd hierbij rekening met reeds afgeleverde vergunningen of aangevraagde meldingen, ook voor een carport of veranda.