Een nieuwe buurt op het oog? Zo leer je die kennen!

Share.

Een nieuwe woning op het oog en klaar om naar een andere gemeente te verhuizen? Van plan om te verhuizen en al een favoriete gemeente gevonden? Spannend! Ergens helemaal opnieuw beginnen is vaak moeilijk. Deze 9 handige tips maken het een stuk makkelijker om je nieuwe buurt te leren kennen. 

1. Breng een bezoek aan je buurt

De beste manier om je wegwijs te maken in een nieuwe buurt, is erdoor wandelen, lopen of fietsen. Pak jezelf bij elkaar en ga op verkenning door je nieuwe buurt. Zo kan je meteen zien hoever scholen, bakkers, supermarkten en apotheken zich bevinden van je potentiële nieuwe woning(en). Ook snuif je zo meteen de sfeer op van de wijk en het centrum. En wie weet welke fijne pleintjes of verborgen parels kom je nog tegen onderweg!

Tip! In slechts twee stappen kan jij al op stap met de fiets, te voet, step of de auto. Onze handige planner zet al je favoriete panden op één route. Zo kan je makkelijk en snel gaan rondsnuffelen in de buurt van je kandidaat-droomwoningen.

2. Bezoek lokale voorzieningen

Benieuwd naar de culinaire hoogstandjes van jouw nieuwe woonplaats? Ga al eens op bezoek bij een lokale brasserie of restaurant. Verzamel meer geografische kennis en krijg extra inzicht in het reilen en zeilen van de gemeente. Liefde gaat door de maag, toch?

3. Kijk op sociale media

Alles staat op sociale media, ook nieuws, geruchten en weetjes over je gemeente. Elk gemeentebestuur heeft zijn eigen pagina, bijna elke gemeente heeft zijn eigen besloten groepen op Facebook. Een voorbeeld hiervan is ‘Je bent van … als…’. 

Via sociale media kan je perfect op de hoogte te blijven alles wat er zich in je nieuwe buurt afspeelt.

4. Ga naar lokale evenementen

Trek er gewoon al eens lekker op uit! Ga naar de lokale wekelijkse markt, bezoek enkele cafeetjes in het centrum op vrijdagavond of laat je verleiden door het evenement van de dag. Er is geen betere manier om de lokale sfeer op te snuiven. 

5. Lees het gemeenteblad

Probeer ook alvast een gemeenteblad van je toekomstige woonplaats te bemachtigen. Het gemeenteblad lezen is een ideaal medium om op de hoogte te zijn van het hebben en houden binnen de gemeente. De actualiteit staat er vaak gedetailleerd uitgelegd. Ook de aankomende evenementen in je stad of dorp staan in dit soort bladen. 

6. Bezoek een lokale vereniging of sportclub

Je sociaal leven is ook erg belangrijk. Uiteraard verhuist dat ook deels mee. Zoek al eens op wat de ontspanningsmogelijkheden zijn en hoe hard het verenigingsleven er leeft. Bekijk welke je aanspreken en ga gerust al eens een kijkje nemen. Ongetwijfeld leer je er enkele ‘locals’ kennen die de gemeente al jarenlang vanbinnen en vanbuiten kennen. 

7. Raadpleeg je eigen netwerk

Zoek het niet te ver! Ga eens kijken bij je eigen netwerk van kennissen, vrienden en collega’s. Mogelijks ken je al iemand die er woont, of wie weet kennen zij wel iemand. Zij kunnen je op weg zetten in je zoektocht en informatie geven die alleen echte locals weten. Bovendien heb je al meteen vrienden in je nieuwe buurt. 

8. Praat met de buren

Beter een goede buur dan een verre vriend. Zeker in dit geval klopt dit spreekwoord als een bus. Wanneer je een nieuwe buurt moet leren kennen, kunnen je buren van goudwaarde zijn. Begin al met een goede verstandhouding met je buren op te bouwen. Spreek ze aan, breek het ijs en stel ze de vragen die je hebt. Ze willen je ongetwijfeld een handje helpen! 

Tip! Laat de Zimmo-app voor jou een gepersonaliseerde route maken langs al je favoriete panden. Kies je start- en eindpunt, bepaal hoe je je wil verplaatsen en krijg meteen je eigen route. Zo. Kan je langsgaan in je toekomstige buurt en ontdekken of je favoriete pand ook langs je favoriete buren ligt. 

9. Ga naar de welkomstdagen voor nieuwe bewoners

Al ingetrokken? Sommige gemeentes organiseren jaarlijks een speciale dag waarop ze de nieuwe inwoners van de gemeente verwelkomen. Dit geeft de mogelijkheid andere nieuwe gezichten te leren kennen. Zo kan je nieuwe banden smeden, luisteren naar wat zij al opgemerkt hebben en bevindingen met elkaar delen. 

Share.