8 tips voor een goede verstandhouding met de buren

Share.

Je droomhuis kies je zelf natuurlijk maar de buren, dat is altijd even spannend afwachten. Een goede relatie met je buren is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, ze is het gevolg van respectvol omgaan en rekening houden met elkaar. Een wisselwerking die tot stand komt wanneer beide partijen van goede wil zijn. Lees onze tips en wordt de buur die je zelf zou willen hebben!

1. Hallo!

Als je in een nieuwe buurt gaat wonen is het normaal dat je even aanklopt bij de buren om jezelf voor te stellen. Begroet hen daarnaast ook steeds wanneer je mekaar ziet. Je hoeft niet elke keer een praatje te maken maar je hand opsteken of een goeie dag wensen is een vriendelijk gebaar en een kleine moeite.

2. Een goede band met je buren kan je heel wat voordelen opleveren.

Door elkaar te helpen los je eenvoudige problemen snel op. Geen boormachine in huis? Klop even aan bij de buurman. Leen elkaar apparaten uit, zorg dan wel dat je alles snel en in goede staat terug brengt. Is je buurvrouw slecht te been? Help haar dan met boodschappen doen. Misschien levert jou dat wel een lekker stuk cake op? Ga je op reis, dan kunnen de buren de planten water geven, de post uithalen, de vuilniszakken buiten zetten én de kat voederen. Geen boter meer in huis? Dringend een babysit nodig? Leve de buren!

3. Lawaai

Wellicht de grootste ergernis. Veroorzaak zelf geen geluidsoverlast. Als je een feestje plant, verwittig de buurt dan even voordat je de volumeknop open zet. Als je hen te vriend wil houden, schakel je ook best niet meteen de politie in wanneer ze het zelf te bont maken. Een simpel telefoontje kan de decibels doen zakken. Respecteer de rust, maai geen gras op zondag en maak geen lawaai na tien uur. Ben je luidruchtig aan het renoveren? Licht dan de buren in over de duur van de werken. Beter voorkomen dan genezen !

4. Hou je voortuin netjes.

Een verwaarloosde, onverzorgde tuin in een mooie buurt is echt een afknapper en een doorn in het oog. Dit geldt voor je buren maar natuurlijk ook voor jezelf.

5. Wildernis

‘Jouw dorre bladeren vallen in mijn vijver’ ‘Wij hebben teveel schaduw op ons terras’, snoei je bomen en hagen tijdig om dit soort toestanden te vermijden.

6. Huisdieren

Voor heel wat buren zijn ze helaas ook een bron van ergernis. Als je naar je werk gaat, zorg dan dat je jouw hond tevreden achterlaat zodat hij niet de hele dag zit te blaffen. Anticipeer op mogelijke irritaties, pols eens bij je buren of ze geen hinder ondervinden. Laat ze ook niet eender waar hun behoeftes doen, alleszins niet in de tuin van je buren!

7. Spelende kinderen

Als ouders zijn we fan, maar de omgeving vindt het niet altijd even fijn. Laat je kinderen niet voetballen tegen de gevel van je buren. In je eigen tuin kan je doen wat je wil maar als het er iets te wild aan toe zou gaan, toom je kroost dan toch maar in.

8. Communicatie

Wat er ook gebeurt, blijf steeds communiceren! Laat irritaties niet zo hoog oplopen dat je niet meer op een fatsoenlijke manier met mekaar kunt praten. Je buren aanspreken op ongewenst gedrag is moeilijk maar het helpt wel om hardnekkige burenruzies te voorkomen. Misschien zijn ze zich helemaal niet bewust van hun gedrag en vinden ze het oké om zich aan te passen. Stoot je echter op slechte wil, sta er dan boven en laat je niet verleiden tot aanslepende discussies.

haag boze buur

Share.