Welke rolluiken bestaan er voor je woning?

Share.

Vaak wordt er gedacht dat rolluiken zo goed als allemaal dezelfde zijn. Dat is echter verkeerd, want je hebt er in alle maten, soorten en kleuren. Wij gingen voor jou op zoek naar de vier belangrijkste oplossingen voor rolluiken en zonwering.

Rolluiken lijken er voor iedereen hetzelfde uit te zien, maar dat is niet zo. Zo zijn er niet alleen grote verschillen in kwaliteit, robuustheid en afwerking, ook de achterliggende technieken en het isolerend vermogen is er de laatste jaren door doorgedreven productinnovatie sterk op vooruit gegaan.

1. Luchtdichte inbouwrolluiken

De eerste gekende soort inbouwrolluiken zijn er voor de energiebewuste nieuwbouwers. De regelgeving rond de energieprestatie van een woning verstrengt haast jaarlijks waardoor steeds meer (ver)bouwers meteen stevig willen investeren om zo energiebewuster te leven. Luchtdicht bouwen speelt daarin een zeer belangrijke rol en met zulke inbouwrolluiken kunnen ook luchtdicht gebouwde huizen van rolluiken worden voorzien. Een must voor wie BEN of passief wil bouwen of gewoon het neusje van de zalm wilt op het gebied van rolluiken.

Bron: Wilms
Bron: Wilms
Bron: Wilms

 

 

 

 

 

2. Voorzetrolluiken

Een tweede optie zijn voorzetrolluiken, zeer geliefd bij de iets mindere fans van verbouwen, want het lijkt dé ideale oplossing te zijn voor de snelle klusser. Omdat dit type rolluik buitenshuis in een kast tegen de gevel wordt aangebracht is het niet eens nodig om de ramen te vervangen. Handig voor de harry’s die willen gaan voor een snel projectje want een voorzetrolluik staat bekend om zijn snelle plaatsing, een minimum aan breekwerken en tal van keuzemogelijkheden. Ideaal!

Rolluiken voorzet Dessel 2020 11 hires
Bron: Wilms
Rolluiken voorzet Dessel 2020 15 hires
Bron: Wilms
Rolluiken voorzet Dessel 2020 79 hires
Bron: Wilms

 

 

 

 

3. Opbouwrolluiken

Wie toch iets meer wil doen dan zomaar een rolluik op een gevel plaatsen, kan kiezen voor de plaatsing van een opbouwrolluik. Deze worden altijd geïnstalleerd in combinatie met buitenschrijnwerk, dus als dat aan vervanging toe is, dan is dat hét ideale moment om te doen. Het raam of de deur vormen daarbij één geheel met het rolluik, daar de kasten van het rolluik op het raam of de deur wordt gemonteerd. Dit rolluiksysteem is na het luchtdichte inbouwrolluik het meest discrete en performante op de markt dankzij de kleine oprolling in een voorgeïsoleerde kast.

Rolluiken Opbouw Buggenhout Aluvano 2021 08
Bron: Wilms
Rolluiken Opbouw Buggenhout Aluvano 2021 06
Bron: Wilms
Rolluiken Opbouw Buggenhout Aluvano 2021 28
Bron: Wilms

 

 

 

 

4. Opbouwrolluik met ventilatie

Wie nog een stapje verder wil gaan, kan ook kiezen voor een opbouwrolluik met ventilatie, ideaal voor zij die hun buitenschrijnwerk EPB-conform willen vervangen. Er wordt gewerkt met een all-in-one opbouwsysteem waarbij natuurlijke ventilatie met een rolluik gecombineerd wordt. De zelfregelende ventilatieroosters zijn buitenshuis compleet onzichtbaar en blijven, zelfs met een gesloten rolluikblad, ventileren. Dit systeem is EPB-conform.

LEES OOK:

Share.