5 ideale momenten om je woning te verkopen

Share.
Een perfecte timing is voor vele zaken cruciaal. En al zeker als het gaat om je woning te koop te zetten, kies je best het goede moment uit. Maar wanneer is dat nu?

Als je je huis of appartement via een immokantoor verkoopt, kunnen zij je tips geven over de juiste timing. Maar als je je woning eigenhandig verkoopt, zijn er ook enkele tips waarmee je gemakkelijk kunt rekening houden. We lijsten er hier alvast vijf voor je op, allemaal gebaseerd op verschillende kalenders die ons leven (kunnen) bepalen.

1. Academische kalender

Families met schoolgaande kinderen gaan vaak op huizenjacht in de lente. Waarom? Heel simpel: als ze tijdens die periode een woning kopen, ontvangen ze de sleutel rond de grote vakantie. En dat is een ideaal moment om te verhuizen met de kids!

2. Belastingkalender

Aaaah, de eerste belastingbrief. Wanneer je die binnen krijgt en merkt dat je veel meer moet betalen dan verwacht, kan je de bedenking maken dat het beter is wat meer kosten in te brengen de volgende jaren. Zoals hypotheekrente, bijvoorbeeld. Ver gezocht? Dit komt vaker voor dan gedacht! Heel veel jonge mensen kopen bijvoorbeeld hun eerste woning tijdens de eerste twee à drie jaar dat ze aan het werk zijn. Zo wordt die volgende belastingbrief een pak aangenamer om te krijgen.

3. Weerkalender

Ergens een tweede stekje in het zonnige buitenland waar je van af wil? Wacht dan tot de koude wintermaanden. Ook het weer beïnvloedt immers ons koopgedrag. Mensen die een huis of vakantieverblijf in het buitenland willen kopen, zijn eerder geneigd om tijdens de wintermaanden hun slag te slaan. In ons landje is het dan druilerig en koud en mensen dromen van zonnigere oorden. Heb je in België een huis met een zwembad? Wacht dan tot de zomermaanden, wanneer mensen hunkeren naar een welgekomen afkoeling en een zwembad een stuk aantrekkelijker wordt.

4. Vakantiekalender

Zet geen huis te koop in de kerstvakantie of grote vakantie. Tijdens deze vakanties is men minder geneigd om op huizenjacht te gaan. Men geniet dan liever van de tijd met familie. December is trouwens de minst ideale periode om je Belgische woning te koop te zetten. Iedereen is dan al in de kerstsfeer.

5. Gregoriaanse kalender

Ook de kalender die we dagelijks allemaal gebruiken, van januari tot december, heeft een impact op de huizenmarkt. Als mensen hun eindejaarspremie of vakantiegeld ontvangen hebben, gaan ze sneller over tot de aankoop van een woning. Ook wanneer er veel mensen trouwen of aan kindjes beginnen, stijgt de interesse in huizen die te koop staan.

Gebaseerd op deze tips, lijkt de beste periode om een huis te verkopen rond de maanden maart en april te zijn. Rekeninghoudend dat je huis wel nog even te koop staat en dat de koper nog vier maanden heeft tot het verlijden van de akte. Op die manier kan je in de vakantie verhuizen.

Maar of deze tips exacte wetenschap zijn? Verre van. Zet gerust je huis te koop wanneer het jou het beste uitkomt. Maar als het niet meteen wil lukken, denk dan eens aan bovenstaande tips. En onthou steeds dat een leuk huis voor een juiste prijs vaak zichzelf verkoopt, eender wanneer.

Wanneer zouden jullie je huis te koop zetten? Laat het ons weten in de reacties!

Share.