Zo spaar je je budget voor je droomhuis bij elkaar

Share.

Als je op zoek gaat naar je droomhuis, stuit je vaak op hetzelfde probleem: het budget. Vol goede moed ben je al even aan het sparen, maar die prachtige villa of dat hypermoderne appartement lijkt toch nog ver weg. Wie spaart, moet zich vooral focussen op de uitgaven. Door volgende 4 zaken aan te pakken, kan je alvast iets meer sparen en ben je een stapje dichter bij je ideale woning!

1. Routines

Een extra centje hebben om een huis of appartement te kopen? Dan is de eerste stap je routines aanpakken. Het is erg eenvoudig om een routine te creëeren. Dagelijks een broodje halen of ’s ochtends stoppen voor een meeneemkoffie, het zijn enkele van die voorbeelden die we dagelijks of wekelijks exact op dezelfde manier doen. Je gaat er geen miljoenen door binnenrijven, maar door ’s ochtends thuis koffie te zetten en mee te nemen in een thermos of boterhammen te smeren, is de eerste stap tot sparen al gezet.

En daarnaast, zelf koffie zetten of een heerlijke lunch voor jezelf maken. Dat geeft toch meer voldoening dan de broodjeszaak om de hoek plat te lopen, toch?

2. Koopprikkels

Dit fenomeen ken je ook wel. Je maakt een zeer handig boodschappenlijstje voor eender welke winkel, maar komt met een twee keer zo grote kar thuis. Geen probleem, dat heeft iedereen wel eens voor. Maar als je bijvoorbeeld met een hongertje zit, kan je best geen supermarkt binnenwandelen. Een slechte dag op het werk zou dan weer kunnen leiden tot een avondje op restaurant. Let dus op je koopprikkels, want het vermijden van de aankoop van onnodige producten kan je een pak uitsparen.

3. Stille verbruikers

Hoewel zaken als huishuur en het afbetalen van een eventuele wagen of de maandelijkse boodschappen wellicht de grootste hap uit het budget zijn, is het ook opletten voor de stille verbruikers. Dat zijn maandelijkse kosten waar je eigenlijk weinig rekening mee houdt en niet eens hoog oplopen, maar opgeteld op jaarbasis een stevige portefeuille kunnen vullen.

Denk daarbij aan abonnementen van magazines die steeds worden vernieuwd of het verbruik van je televisie- en internetabonnement. Heb je daarnaast al eens gekeken naar de kosten van je bankverrichtingen? Soms zou je je trouwe leverancier eens moeten vergelijken met concurrenten. Wie weet kan je er een gouden zaak mee doen.

Ten slotte kan je het sluikverbruik aanpakken. Zitten sommige apparaten continu in het stopcontact? Dan kan je best werken met een stopcontact die je kan aan- en uitzetten wanneer je dat zelf nodig acht. Hetzelfde geldt met de verlichting of je verwarming. Wanneer je werkt met een digitale thermostaat kan je je verbruik regelen en je factuur aanzienlijk verlagen.

4. Ga digitaal

Heb jij ook geen idee hoe groot je budget nu ongeveer is, of is sparen niet helemaal jouw ding? Dan zijn er heel wat apps om op terug te vallen. Zo kan je in heel wat winkels reeds betalen met de Bancontact-app of betaal je gemakkelijk je vrienden terug na een avondje op café met de applicatie die ontwikkeld is voor jouw bank. Met die apps ben je meteen op de hoogte van de verrichtingen op je rekeningen.

Daarnaast zijn er heel wat apps waarmee je het maandelijks budget kan beheren. Ook kan je daar je inkomsten en uitgaven oplijsten. Aan het eind van de maand heb je dan het perfecte overzicht en kan je bijsturen om een maand later een beter resultaat te bekomen.

Kortom, het grote lot ga je hier niet mee winnen, maar door enkele simpele tips toe te passen, kan je maandelijks al snel meer geld opzij zetten. En een hoger budget is een stap dichter bij je droomhuis!

Hoofdingsafbeelding: Pandcode Zimmo KK33P

Share.