Een huis verkopen in 5 stappen

Share.

Een huis verkopen is een grote beslissing en er komt ook heel wat bij kijken. Van verplichte attesten en EPC-labels tot het compromis en het verlijden van de akte, een huis verkopen doe je niet in een-twee-drie. Om dat belangrijke moment in goede banen te leiden, zetten we de vijf stappen van het verkopen van een huis op een rij.

Stap 1: een huis verkopen moet je voorbereiden

Om je pand snel te verkopen, moet je de verkoop goed voorbereiden. Dat doe je door alle mogelijke informatie over je huis te verzamelen. Hoe meer informatie je op je advertentie kan delen, hoe meer kandidaat-kopers met échte interesse je zal aantrekken. 

Beschrijf je huis uitgebreid

Niemand kent je huis zo goed als jij. Som alle kenmerken van het pand op en treed daarbij gerust in detail. Som het aantal slaapkamers en badkamers op, vermeld al dan niet aparte toiletten, meet de oppervlaktes van de ruimtes en beschrijf de oriëntatie van de tuin of het terras. Vermeld ook zeker de perceeloppervlakte, de bewoonbare oppervlakte, het kadastraal inkomen, het bouwjaar, het type woning en het soort bebouwing. Vandaag is natuurlijk ook het EPC erg belangrijk. Zijn er recente renovaties uitgevoerd, geef dat dan zeker mee. Kopers zullen bijvoorbeeld graag horen dat het dak geïsoleerd werd of dat er recent hoogrendementsbeglazing werd geplaatst.  

Ook niet onbelangrijk is de vraagprijs. Die kan je laten bepalen door een beëdigde schatter of via een online schattingstool

Verzamel alle attesten

Alles omtrent een huis verkopen is wettelijk geregeld en dat betekent dat je het huis niet op de markt kan zetten zonder over enkele verplichte documenten te beschikken. Zonder onderstaande documenten kan de verkoop niet doorgaan: 

 • Eigendomstitel of notariële aankoopakte
 • Keuringsattest elektrische installatie
 • Bodemattest
 • EPC
 • Asbestattest, voor huizen gebouwd voor 2001
 • Stedenbouwkundig uittreksel
 • Uittreksel van het kadaster
 • Document over de overstromingsgevoeligheid van je huis
 • Het postinterventiedossier

Heb je een stookolieketel, dan is het niet verplicht om een keuringsattest te laten opmaken, maar je moet wel kunnen aantonen dat de verplichte onderhoudsbeurten plaatsgevonden hebben door de laatste attesten voor te leggen. 

Zie je het niet zitten om al deze voorbereidingen zelf te doen? Een makelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Stap 2: je woning in de markt zetten

Nu alle documenten klaarliggen, is het tijd om je woning in de markt te zetten. Opnieuw kan je ervoor kiezen om een makelaar aan de haak te slaan, maar je kan ook helemaal zelf een vastgoedadvertentie online te zetten. Hiervoor zijn een overtuigende tekst en kwaliteitsvolle foto’s belangrijk. Denk dus zorgvuldig na over je woorden en neem je tijd om goede foto’s te nemen. Zorg ervoor dat alles opgeruimd is en creëer een warme, gezellige sfeer door bijvoorbeeld de eventuele open haard aan te steken of een boeket bloemen op de tafel te plaatsen. Gebruik een degelijke camera en fotografeer op een lichtrijk moment. Etaleer de pluspunten door ze letterlijk extra in de kijker te zetten. Zo wordt een huis verkopen een stuk makkelijker. 

Stap 3: de bezichtigingen

Nu je woning zichtbaar is voor geïnteresseerden, kunnen aanvragen voor een bezichtiging binnenkomen. Dit is een belangrijk moment. Het eerste gevoel moet meteen goed zitten bij de potentiële kopers. Dat hangt vooral af van ze precies zoeken. Toch kan je de woning als verkoper wel goed in de markt zetten. 

Allereerst is het een goed idee om de bezichtiging overdag in te plannen, zodat licht de kamers van je huis vult. Ook  is het belangrijk dat potentiële kopers zich thuis voelen in je huis. Een opgeruimd huis met een lekkere geur en wat decoratie doet hierbij wonderen. Huisdieren kan je beter op de achtergrond houden. Niet iedereen is hier een even grote fan van. Ook foto’s en persoonlijke voorwerpen stop je beter even weg, zo kan de potentiële koper zich beter inbeelden hoe hij zelf in je huis zou wonen. 

Ook op vragen van de geïnteresseerden bereid je je best voor.  Zo zullen ze waarschijnlijk willen weten waarom je het huis verkoopt en hoeveel de maandelijkse energiefacturen bedragen. En onze grootste tip: laat de geïnteresseerde bezoekers zeker even alleen door je huis dwalen. Zo kunnen ze open met elkaar communiceren en zich een beter idee vormen bij hun mogelijke toekomst in jouw huis. 

Stap 4: een bod aanvaarden

Is het bezoek goed verlopen, dan mondt de interesse hopelijk uit in een bod. Elk schriftelijk bod is bindend en dus een weloverwogen beslissing van de koper. 

Op een bod staat niet alleen het bedrag dat de kopers bereid zijn om te betalen, je leest er ook hoe lang het bod geldig is en mogelijk zijn er opschortende voorwaarden aan het bod verbonden, zoals bijvoorbeeld het verkrijgen van een lening. 

Voldoet het bod aan je verwachtingen en kan je je vinden in de voorwaarden? Dan kan je het bod, na een eventueel tegenbod langs jouw kant, aanvaarden en is de woning verkocht!

Stap 5: de papieren in orde brengen

Daarna volgt enkel nog het administratieve gedeelte van de verkoop. Het akkoord moet eerst netjes in een compromis gegoten worden en vier maanden later volgt dan het verlijden van de akte. 

Geen huis zonder compromis

Het compromis, ook wel de voorlopige verkoopovereenkomst genoemd, is een schriftelijk akkoord tussen koper en verkoper. Een compromis is bindend, een bijzonder belangrijk document dus, en vormt de basis voor de akte die de notaris later zal opstellen. 

In het compromis vind je de volgende informatie en afspraken netjes neergepend:

 • contactgegevens van koper, verkoper en notarissen van beide kanten;
 • omschrijving van het pand en wat er allemaal met het huis mee verkocht wordt;
 • wie er in het pand woont en wat er met eventuele huurders zal gebeuren;
 • de afgesproken prijs;
 • hoeveel het voorschot bedraagt en wanneer dat overgemaakt wordt (doorgaans bij de ondertekening van het compromis);
 • opschortende voorwaarden van de koper, zoals het verkrijgen van een lening;
 • de schadevergoeding indien het compromis ontbonden wordt;
 • alle wettelijk verplichte documenten als bijlage.

Verkoop je het huis met een makelaar, dan zal hij je graag helpen met het opstellen van het compromis. Je kan het document ook laten nalezen door je notaris of meteen de hulp van het notariaat inschakelen om later onaangename verrassingen te vermijden. 

De verkoop officieel maken in de akte

Na de ondertekening van het compromis zijn de kopers echter nog niet de eigenaren van het verkochte huis. Het huis staat pas officieel op hun naam na het verlijden van de akte. Dat gebeurt maximaal vier maanden na de ondertekening van het compromis. In tussentijd vraagt de notaris alle wettelijke documenten op, wordt de notariële akte opgesteld, zullen de registratierechten en erelonen aan de notaris betaald worden, sluit de koper de eventuele hypotheek af en stemmen de notarissen hun agenda’s af om een datum te prikken voor het officiële verlijden van de akte.

Op dat afgesproken moment komen koper, verkoper en beide notarissen dan samen. De notaris zal de akte luidop voorlezen en er wordt genereus met handtekeningen rondgestrooid. Daarna krijgen de kopers de sleutels in handen, wordt het afgesproken verkoopbedrag overgemaakt naar de verkopers en is de verkoop echt helemaal rond. Er rest je dan nog enkel te vieren met een glaasje bubbels! 

Meer tips voor het verkopen van je huis? Download onze verkoopgids voor alle informatie om je huis probleemloos te verkopen. 

Share.