Hoe bereid je je voor op een bezichtiging?

Share.

De markt stilaan aan het verkennen of al heel concreet op zoek naar een nieuwe woning? Dan horen bezichtigingen er natuurlijk bij. En om van deze bezichtigingen een succes te maken, vertrek je beter goed voorbereid op pad. Bij deze alvast tien tips. 

1. Weet waarom je gaat kijken

Ga je voor het eerst op verkenningstocht in de woningmarkt, wil je al enkele regio’s of panden met elkaar vergelijken of sta je echt op het punt om iets in een welbepaalde buurt te kopen? Wees meteen duidelijk. Tegenover jezelf, maar evenzeer tegenover iedereen die mee gaat kijken én de eigenaars van de woningen die je bezichtigt. 

2. Maak een checklist

De ene wil een grote tuin, de andere een zo klein mogelijke tuin met minimaal onderhoud. Een checklist maken over wat voor jou belangrijk is, is sowieso essentieel in je woningjacht. We raden je aan dit al te doen voor je de eerste bezichtigingen vastlegt. Zelfs wanneer je voor de eerste keer je tenen in het water steekt, is het belangrijk te weten waar je naar moet kijken. 

3. Overloop je wensen met experten

Ken je enkele makelaars of andere immo-experten? Praat er dan al eens over met hen, en vraag hen eventueel ook wat volgens hen belangrijk is voor jouw specifieke situatie en wensen. De mening van een buitenstaander is ook op dit vlak vaak zeer waardevol. Kan je ze overtuigen om met je mee op bezichtiging te gaan? Nog beter! 

4. Spreek al eens met de bank

Hoe concreter je zoektocht wordt, hoe belangrijker het is al eens te gaan spreken met je bank over wat haalbaar is. Misschien krijg je van je bank zelfs al bepaalde garanties, zodat je op dat vlak een streepje voor hebt wanneer je een bod uitbrengt? Eens zo makkelijk om snel te handelen als je eindelijk je droomwoning hebt gevonden!

5. Denk na over hoe je je presenteert

Voor veel verkopers gaat het niet enkel over geld. De woning die ze verkopen was lange tijd een belangrijk onderdeel van hun leven en heeft vaak emotionele waarde. Zeker wanneer een woning goed in de markt ligt, kijken verkopers vaak naar het gevoel dat ze bij een potentiële koper hebben. 

Denk dus na over hoe je jezelf presenteert wanneer je langsgaat voor een eerste bezichtiging. Denk al eens na over wat je zal aantrekken. Zorg dat je op tijd, fris en goed gehumeurd opdaagt op je bezichtiging. Wat je allemaal zeker niét mag doen tijdens een bezichtiging? 

6. Vergeet de essentiële tools niet

Drie essentials die je zeker moet meenemen naar een bezichtiging: een meetlint, een fototoestel en een notitieboekje. Je documenteert best zo veel mogelijk. Hoe weet je over 2 weken anders nog alle details van die ene knappe loft die je bezocht?

7. Verken de buurt

Met online tools als Google Maps of Apple Maps verken je tegenwoordig zeer eenvoudig buurten en wijken op een virtuele manier. Maak hier alvast gebruik van om een eerste indruk te krijgen van de architectuur en de faciliteiten rondom je potentiële nieuwe woning. 

Trek nadien ook fysiek op verkenningstocht doorheen deze buurt. Zo krijg je meteen een idee van de vibe en sfeer in een bepaalde buurt. 

Tip! In slechts twee stappen kan jij al op stap met de fiets, te voet, step of de auto. Onze handige planner zet al je favoriete panden op één route, die je nadien makkelijk kan exporteren naar je favoriete navigatie app. Zo kan je makkelijk en snel gaan rondsnuffelen in de buurt van je kandidaat-droomwoningen

8. Plan goed wanneer je gaat

Wat ons betreft niet onderhandelbaar: plan je bezoeken steeds in wanneer het buiten nog licht is. Je ziet de sterke en minder sterke punten van een woning veel beter in een heldere omgeving, en je foto’s zijn ook een stuk duidelijker. 

En nu we het toch over timing hebben: spreek op voorhand voldoende tijd af met de verkoper, en blijf niet langer hangen dan de afgesproken tijd. 

9. Bereid vragen voor

Om je tijd in het pand en met de verkoper zo efficiënt mogelijk te benutten, raden we je aan op voorhand al vragen op te stellen, zodat je niets vergeet. Je kan bijvoorbeeld navragen of alle attesten in orde zijn, hoe lang de woning al te koop staat en wat de reden van verkoop is.  

10. Plan verschillende bezichtigingen op één dag

Bezichtig sowieso zo veel mogelijk woningen alvorens je een beslissing maakt. Zo krijg je een nog duidelijker beeld over wat je zoekt in een woning, wat je wil vermijden en wat er beschikbaar is op de markt tegen welke prijs.

Tip! Laat de Zimmo-app voor jou een gepersonaliseerde route maken langs al je favoriete panden. Kies je start- en eindpunt, bepaal hoe je je wil verplaatsen en krijg meteen je eigen route. Zo. Kan je langsgaan in je toekomstige buurt en ontdekken of je favoriete pand ook langs je favoriete buren ligt.

Bronnen: Homelight, Bankrate, Opendoor, Eerste Koophuis

Share.