Je woning laten schatten, hoeveel kost dat?

Share.

Of het nu gaat om de aankoop, verkoop of erfenis van een onroerend goed, om de waarde van je woning te berekenen, kan je zelf een gokje wagen of een beroep doen op een professionele schatter. Maar is dat gratis of moet je betalen voor zo’n schatting of waardebepaling door een professionele vastgoedmakelaar of landmeter?

Waar kan ik terecht?

Voor een schatting kan je terecht bij een vastgoedmakelaar, notaris, landmeter/vastgoedexpert of online schattingstools. Online kan je gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt vinden dat je hiermee kan helpen. Neem je liever zelf het heft in handen? Dan kan je gebruik maken van een gratis online schattingstool.

Notaris en vastgoedmakelaar

Je notaris zal doorgaans geen extra kosten aanrekenen voor een schatting als je de verkoopakte via hem laat verlopen. Ook als je van plan bent om je woning te verkopen via een vastgoedmakelaar, zal die in de meeste gevallen niets aanrekenen om een vraagprijs te bepalen. Deel van de service, zeg maar. Wil je een uitgebreid verslag? Dan kan dit bijkomend zijn en hangt er mogelijks een prijskaartje aan vast. Afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier schommelt de prijs van zo’n verslag, maar hou rekening met een gemiddelde vanafprijs rond 250 euro exclusief btw.

Landmeter

Dat geldt ook voor het schattingsverslag van een landmeter. Waarin zit dan het verschil tussen een makelaar en landmeter? Die laatste zal over het algemeen iets objectiever te werk gaan aangezien die jou niet moet proberen te overtuigen om je woning via hem te verkopen. Een vastgoedmakelaar heeft misschien wel meer feeling met de vastgoedmarkt en ervaring met het verkopen van gelijkaardige woningen in de regio. Een landmeter kan je bijvoorbeeld inschakelen om de waarde van een onroerend goed te laten inschatten in geval van erfbelasting.

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) heeft een lijst met erkende landmeters-experten die voldoen aan een kwaliteitscharter. Laat je door hen de woning schatten dan loop je niet het risico dat je ofwel te veel erfbelasting zal moeten betalen of achteraf een boete krijgt omdat je de waarde te laag hebt ingeschat volgens de Belastingdienst. Landmeters werken niet met vaste tarieven. Wil je dus geen van-dit-bedrag-valt-mijn-mond-open-gevoel hebben, informeer je dan vooraf over de prijs van het schattingsverslag voor jouw woning. De prijs kan variëren tussen de 400 en 800 euro.

Online schattingstool

Stelt je geduld je op de proef of ben je graag snel in het bezit van een waardebepaling? Dan kan je gebruik maken van de Zimmo Prijswijzer. De tool is niet alleen eenvoudig in gebruik, maar geeft je bovendien ook inzicht tot het bekomen resultaat én niet onbelangrijk: is volledig gratis. Er wordt uitgelegd hoe de schatting tot stand is gekomen en waarom jouw woning toch meer waard kan zijn!

Dankzij publieke overheidsinformatie moet je zelf slechts drie variabelen ingeven om een schatting van de woning te maken. Zo hoef je naast het adres van het huis, enkel nog de bewoonbare oppervlakte en het bouwjaar in te vullen. Als je daarnaast nog de EPC-waarde van de woning ingeeft, krijg je helemaal een accuraat resultaat.

Na de berekening download je  onmiddellijk het rapport of probeer je het onbeperkt nog een keer.

Schatting

Zoals het woord zegt, blijft een schatting nog altijd een schatting, m.a.w. een indicatie van wat de waarde zou kunnen zijn. Het kan dus goed zijn dat je twee onafhankelijke schatters raadpleegt en dat je 2 keer een ander bedrag voorgeschoteld krijgt. Geen exacte wetenschap dus. Een expert die op 2 minuten klaar is met rondkijken of zelfs niet ‘hoeft’ lang te komen? Geef die maar een welgemeende ‘no way, José’. Een goede waardebepaling staat of valt met het in rekening nemen van de staat van de woning, de afwerking ervan, de bereikbaarheid. We willen alleen maar het beste, toch?

Ben je eerder officieus geïnteresseerd in wat je woning waard is? Zet dan zelf het schattershoedje op, doe bijvoorbeeld de vergelijkingstest met gelijkaardige woningen die te koop staan bij jou in de buurt en probeer de Zimmo Prijswijzer zelf eens uit!

Auteur: KP

Share.