De voor- en nadelen van prefab

Share.

Prefab- of systeembouw is nog lang niet zo populair als traditionele woningbouw, maar is wel aan een opmars bezig. Wij schotelen je de voor- en nadelen van kant-en-klare huizen voor. Is een prefab woning goedkoper? Ben je gebonden aan limieten? En kan je prefabwoningen afwerken naar je eigen wensen?

Hoe werkt een prefab precies?

Een prefabwoning is een woning die niet op de werf zelf, maar in een atelier gebouwd wordt. Vervolgens wordt de woning in stukken naar de werf gebracht en daar op korte tijd in elkaar gestoken.

Dat klinkt futuristisch, maar prefab- of systeemwoningen zijn niet nieuw. Ze bestaan al jaren en in allerhande vormen en maten, van kleine bungalows tot een woning met verdiepen. Prefabwoningen zijn kwalitatief en voldoen aan de strengste energie- en isolatienormen. Dat maakt ze bijzonder interessant voor wie een nieuwe woning wil bouwen op een budgetvriendelijke manier.

Voordelen van een prefabwoning

Een nieuwbouwwoning in sneltempo

Het grootste voordeel van systeembouw is de korte bouwtijd. De onderdelen worden nauwkeurig gebouwd in een atelier terwijl de bouwgrond voorbereid wordt op de komst van de woning. Eenmaal de grondwerken, afwatering en funderingswerken gebeurd zijn, gaat alles bijzonder snel. De kant-en-klare muren arriveren op de werf en in slechts enkele weken is de klus geklaard. Daarbij wordt bovendien amper werfafval geproduceerd.

Lage energiefacturen

De meeste prefabsystemen scoren erg goed op luchtdichtheid en dat kan je energiefactuur ten goede. Bovendien worden prefabwoningen geïsoleerd volgens de strengste energienormen en op een milieuvriendelijke wijze verwarmd. Je kan dus rekenen op een uitstekende energiescore en krijgt niet te kampen met vocht, tocht of koudebruggen.

Budgetvriendelijk

De prijs is vooraf bepaald en wijzigt nagenoeg niet. Je weet dus precies hoeveel je woning zal kosten. Gewone nieuwbouwprojecten duren lang en krijgen daardoor te maken met schommelende energie- en materiaalprijzen. Een prefabwoning heeft dat probleem niet.

Doorgaans kost een prefabwoning minder dan 200.000 euro, zonder de bouwgrond. Hoe groter de woning, hoe meer je betaalt. En vind je het niet erg om klein te wonen, dan is een prefab extra interessant.

Zelf ontworpen

Er zijn heel wat opties op vlak van stijl, kleur en afwerking. Ook op vlak van binneninrichting is erg veel mogelijk. Je kan een prefabwoning op voorhand bezichtigen om zo precies te weten hoe jouw woning er zal uitzien. Op die manier krijg je onmiddellijk een idee van de kwaliteit en de materialen en kom je niet voor verrassingen te staan.

De binnenzijde bestaat uit een houtskelet, de buitenkant werk je af naar je eigen wensen. Je kan de gevel bekleden met verschillende materialen, zoals kunststof platen, zinken platen of leien.

Kwalitatief en voorspelbaar

Dankzij de geconditioneerde werkomstandigheden in het atelier is de kwaliteit erg constant. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over gebrekkige materialen of constructiefouten. Alles gebeurt volgens de regels van de kunst. Een prefabwoning wordt binnen in een fabriek gemaakt en dus krijgen de bouwmaterialen ook niet te kampen met regen of wind. Dat voorkomt bovendien vertragingen, nog een extra voordeel.

Nadelen van een prefabwoning

Snelle, maar soms moeilijke montage

De kant-en-klare wanden vereisen in de meeste gevallen uitzonderlijk transport. Op smalle wegen kan dat wel eens voor problemen zorgen. Voorzie uitzonderlijk transport ook in je budget, want een huis vervoeren is niet goedkoop.

Voor de montage is altijd een kraan nodig. Het stuk bouwgrond moet dus goed toegankelijk en voldoende groot zijn. Zeker iets om rekening mee te houden.

Minder mogelijkheden

Je hebt bij prefab iets minder opties dan bij een klassieke woning. In de praktijk zal je daar weinig van merken, maar ronde muren moet je bijvoorbeeld niet in je plannen opnemen. Als je een traditionele bekleding met gevelstenen wilt, dan kan dat, maar zal je wel een flink stuk meer betalen. Bovendien is er dan ook extra fundering nodig. De meeste prefabhuizen worden bekleed met panelen.

In tegenstelling tot traditionele bouwmethodes is het nagenoeg onmogelijk om op de werf nog aanpassingen door te voeren. Je kan met andere woorden niet van mening veranderen. Eenmaal alles vastligt, ligt het ook echt vast.

Achteraf renoveren is moeilijk

Een prefab bestaat uit grote muren en onderdelen die heel precies in elkaar geplaatst worden. Achteraf nog extra elektriciteitsleidingen leggen of stopcontacten voorzien, is daarom moeilijk. Ook als je later wil bijbouwen is dat allesbehalve evident.

Is prefab een aanrader?

Prefab heeft dus heel wat voordelen. Het is snel, kwalitatief, relatief goedkoop en de mogelijkheden zijn legio. Je moet alles wel goed plannen en uitdokteren, want achteraf aanpassingen doen is moeilijk. Prefab woningen zijn dus zeker een goed idee voor wie snel een nieuwbouwwoning wil neerpoten en dat op een budgetvriendelijke manier wil doen.

Share.