Opgelijst: 6 goedkopere woonalternatieven in België

Share.

Wonen in België te duur? Daar zijn we bij Zimmo niet van overtuigd. België is niet alleen verre van het duurste land in de omgeving, er zijn ook verschillende woonalternatieven waarop je de prijs aanzienlijk kan drukken. In dit artikel toveren we er alvast 6 uit onze mouw!

1. Een camper / van life / yurt 

Je hebt het concept ongetwijfeld al zien passeren op sociale media: van life, waarbij je een bestelwagen of zelfs bus ombouwt tot een camper, wordt steeds populairder. Ook campers zelf blijven natuurlijk populair. En dat is ergens logisch: je creëert er een ongeziene vrije en mobiele levensstijl mee, waarmee je als je wil elke dag op een andere plaats verblijft. In België, in Europa of daarbuiten. 

Heb je toch liever een vast stekje, met de filosofie van het kamperen en connectie met de natuur? Overweeg dan eens een yurt, de woontent die kwam overgewaaid uit Mongolië en ook hier aan populariteit wint. Al hou je dan natuurlijk best steeds rekening met de Belgische regelgeving.

2. Een tiny house / containerwoning

Hoe kleiner je woont, hoe goedkoper het in principe natuurlijk wordt (als we locatie buiten beschouwing laten). De ultieme vorm van klein wonen? Dat moeten de tiny houses en containerwoningen zijn. 

Tiny houses, waarbij je zeer klein woont maar daarbij niets inboet aan comfort, kwamen enkele jaren geleden overgewaaid uit de Verenigde Staten, en je ziet het ook hier intussen meer en meer opduiken. In dit artikel gaven we je enkele jaren geleden al een mooi voorbeeldje hiervan.   En we vertelden je vorig jaar ook al wat kan en mag in Vlaanderen

Een containerwoning combineert de principes van een tiny house en van life: je bouwt er een container om tot compacte woning met alle nutsvoorzieningen. Je leest er hier alles over.

3. Prefab/modulair wonen

Een geprefabriceerde woning zegt het zelf: de woning wordt op voorhand gefabriceerd bij de producent, met vrachtwagens tot op jouw stukje grond gebracht en daar geplaatst. 

De voordelen samengevat? Het ‘bouw’proces verloopt veel sneller, het is vaak een stuk goedkoper dan een traditionele nieuwbouw (waarbij de prijs op voorhand zo goed als vast staat) en het geeft je de nodige flexibiliteit. Komt er gezinsuitbreiding? Dan kan je eenvoudig een module bij laten plaatsen (als je over voldoende ruimte beschikt, natuurlijk). 

4. Cohousing

Samen een appartement huren is (zeker onder 20’ers en 30’ers in de grootstad) natuurlijk niet nieuw. Maar we merken dat het de laatste jaren dankzij enkele slimme initiatieven en ondernemingen opnieuw in de lift zit. We wijdden er onlangs nog dit artikel aan.

De laatste jaren zijn er ook tal van nieuwe vormen bijgekomen zijn die zich richten op meer dan alleen maar jongeren. Kangoeroewonen, waarbij twee gezinnen bewust onder één dak gaan wonen, is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Daarnaast zien we ook meer en meer co-housingprojecten ontstaan. Hier wordt een heel gebouw, perceel of zelfs wijk omgevormd tot één grote cohousing community waar iedereen een eigen woning heeft, maar enkele gemeenschappelijke ruimtes en tuin worden gedeeld. 

5. Antikraakwonen

Een echt buitenbeentje in dit lijstje, maar misschien ook wel de goedkoopste woonvorm. Het woord antikraakwonen zegt het zelf: hier ga je dus voor een zeer schappelijke prijs (vaak niet eens meer dan 200 euro per maand, vaste kosten inbegrepen) tijdelijk in een pand wonen om te voorkomen dat er krakers in trekken. 

Een bijkomend voordeel? Je komt regelmatig terecht in unieke panden: een leegstaand kasteel of villa, kantoorgebouw tot zelfs een verlaten schoolgebouw of fabriekshal… Meer dan plaats genoeg, dus neem gerust ook je vrienden mee! 

Eén nadeel? Antikraakcontracten zijn vaak maar per maand, dus je moet wel de nodige flexibiliteit aan de dag leggen en er rekening mee houden dat je vaak kan verhuizen. Maar zo zie je nog eens wat van het land, niet? 

6. Hamsterhuren

Als laatste, eentje die de afgelopen tijd regelmatig in de media opdook: hamsterhuren, waarbij je een huis huurt met een aankoopoptie enkele jaren na de aanvang van je huurcontract. Zowel de huurprijs als de uiteindelijke aankoopprijs liggen op voorhand vast. Deze zomer nog las je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van dit relatief nieuwe concept. 

De grote troef is dat, wanneer je beslist om aan te kopen, van de aankoopprijs de al betaalde huurgelden worden afgetrokken.  Je combineert dus alle voordelen qua flexibiliteit bij het huren, met de voordelen van het hebben van een eigen woning (op termijn).  

Welk van de woonvormen zou iets voor jou zijn, of ken je er misschien nog enkele andere die we niet vermeldden? Laat het ons weten in de comments!

Auteur: PJG

Share.