De voor- en nadelen van een kangoeroewoning

Share.

Familie of vrienden die bij je intrekken, een nachtmerrie? Of eerder een echte droom? Dan is kangoeroewonen misschien wel de ideale woonvorm voor jou! We sommen alvast de voor- en nadelen van een kangoeroewoning voor je op, voor je de sprong waagt.

Wat is kangoeroewonen?

Een kangoeroewoning is een woning waarin 2 gezinnen onder 1 dak wonen. Er is sprake van een hoofdwoning, de kangoeroe, en een buidelwoning. Vaak gaat het om (groot)ouders en (klein)kinderen die samenwonen, maar het kan evengoed om een broer, een zus, een ander familielid of zelfs iemand van buiten je familie gaan die bij je intrekt. De meest gekende vorm van kangoeroewonen is de zorgwoning. In dat geval wordt er binnen het huis een kleinere wooneenheid ingericht voor maximum 2 personen die ouder dan 65 of hulpbehoevend zijn.

Wat zijn de voordelen?

 1. Alleen maar toch samen
  Dankzij aparte woonunits met eventueel gemeenschappelijke ruimtes, behoudt ieder gezin zijn eigen privacy en zelfstandigheid, maar ben je toch niet alleen. Er is altijd hulp om de hoek, een babysit voor de kids, ondersteuning bij het huishouden, een gezellige babbel …
 2. Zorgen en verzorgd worden
  Word je een dagje ouder of ben je hulpbehoevend, dan is het fijn om een helpende hand in de buurt te hebben. Een kangoeroewoning is hiervoor de ideale oplossing. Je behoudt je zelfstandigheid maar kan tegelijkertijd rekenen op de steun van je kangoeroegezin.
 3. Kosten besparen
  Toegegeven, het leven is niet goedkoop. Door onder één dak te huizen, kunnen jullie, mits goede afspraken, bepaalde kosten delen. Je kan alvast besparen op kinderopvang of een hulp in huis als jullie je hiervoor samen engageren.
 4. Tijd winnen
  Lange afstanden afleggen om tot bij elkaar te geraken, behoren met de kangoeroewoning echt tot het verleden. In een wip ben je bij elkaar op de koffie of kan er gauw een boodschap meegebracht worden. Ideaal!

Wat zijn de nadelen?

 1. Geen subsidies
  Momenteel zijn er geen subsidies voor kangoeroewonen. Je kan wel nagaan of je in aanmerking komt voor premies om bijvoorbeeld je woning aan te passen aan oudere personen of een renovatiepremie.
 2. Extra kosten
  Aanpassingen aan je woning betekent ook extra uitgaven voor mogelijke verbouwingen en de aankleding van de nieuwe woonruimte.
 3. Eventuele fiscale en/of financiële gevolgen
  Afhankelijk van de vorm van kangoeroewonen waarvoor jullie kiezen, kan dit fiscale en financiële gevolgen hebben. Kangoeroeën jullie met z’n allen in een eengezinswoning dan word je door de fiscus als 1 gezin beschouwd en worden jullie inkomsten samengeteld. Dit kan een invloed hebben op de inkomensgarantie voor ouderen, studietoelagen, … Voor de meest voorkomende kangoeroewoning, de zorgwoning, is dat niet zo.
 4. De wetgeving
  Jammer genoeg mag je je huis niet zomaar als kangoeroewoning inrichten. Je hebt hiervoor een stedenbouwkundige vergunning van je gemeente nodig. Niet alle gemeenten staan hiervoor te springen. Voor zorgwonen geldt er een uitzondering: blijf je binnen de constructie van je huis en pas je het volume ervan niet aan (mag max. ⅓ van de volledige woning bestrijken) dan is er enkel een meldingsplicht bij je gemeente. Verandert je woning nadien terug naar een eengezinswoning, dan moet je dit opnieuw aangeven. De regels rond kangoeroewonen kan je hier terugvinden.

Is je interesse gewekt? Op Zimmo vind je woningen waar er een mogelijkheid tot kangoeroewonen is.

Auteur: KP
Bron: KBC, tijd.be, notaris.be

Share.

Leave A Reply