Houtskeletbouw: de voor- en nadelen

Share.

De Belg is dan wel geboren met een baksteen in de maag, toch kiezen steeds meer mensen voor alternatieve bouwvormen. Houtskeletbouw is een van die technieken. Maar is het wel een goed idee om je huis te bouwen met een houtskelet? We zetten de voordelen en nadelen van houtskeletbouw op een rijtje zodat jij de knoop kan doorhakken. 

Wat is dat eigenlijk, houtskeletbouw? 

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij het structurele raamwerk van een gebouw uit hout bestaat. Die houten onderdelen worden vooraf op maat gemaakt en dan ter plekke op de werf gemonteerd. Een houtskelet wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. En daar zijn verschillende redenen voor. 

De voordelen van een houtskelet

Ecologisch

Misschien wel de grootste troef van houtskeletbouw? Het is een milieuvriendelijk alternatief, want hout is een natuurlijk materiaal dat in principe hernieuwbaar is. Voor elke gekapte boom kan je namelijk een nieuwe planten. Bovendien kunnen de houten balken achteraf ook gemakkelijk gerecycleerd of hergebruikt worden.

Bouwtempo

Een andere grote troef van houtskeletbouw is dat alles in enkele dagen in elkaar staat, veel sneller dan wanneer je op traditionele wijze met bakstenen bouwt dus. Bovendien wordt alles op maat gemaakt in een atelier waardoor weerverlet geen issue is. Geen onverwachte vertragingen dus die de boel in de war sturen. 

Uitstekende thermische isolatie

Hout heeft erg goede isolerende eigenschappen waardoor er maar weinig energie verloren gaat. Bovendien is het bij houtskeletbouw mogelijk om de wanden zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde te isoleren. Koudebruggen? Die kan je nagenoeg volledig vermijden. 

Sneller afwerken

In tegenstelling tot klassieke bouwmethodes wordt er bij houtskeletbouw geen water gebruikt waardoor er ook geen droogtijd nodig is. Zodra het skelet klaar is, kan je in principe aan de afwerking beginnen.

Goedkoper

Heel wat pluspunten dus en toch hoef je daar niet dieper in de buidel voor te tasten. Houtskeletbouw is namelijk vaak goedkoper dan klassieke bouwmethodes. Het is een van de redenen waarom houtskeletbouw in opmars is. Omdat alles heel snel gebeurt, betaal je minder werkuren en aangezien je beter kan isoleren, zal je ook lagere energiefacturen opgestuurd krijgen. 

Voor alle bouwstijlen

Houtskeletbouw is geschikt voor verschillende bouwstijlen. Het maakt niet uit of je een pastoriewoning, hypermodern gebouw of huis in cottagestijl wil optrekken. Aan de buitenkant kan je namelijk niet zien dat je woning uit hout is opgetrokken. 

Brandveiligheid

Iedereen denkt dat een houten woning slecht scoort op vlak van brandveiligheid. Niet is minder waar. Het hout dat voor houtskeletbouw gebruikt wordt, is vooraf behandeld en is zelfs brandveiliger dan traditionele bouwmethodes. 

De nadelen van een houtskelet

Maar toch zijn er ook enkele nadelen aan houtskeletbouw.

Geluidsisolatie

Hout doet het prima op vlak van thermische isolatie maar de akoestische isolatie van hout is minder goed. Al is dat relatief, want mits een correcte opbouw van de wanden en de vloeren, voldoet houtskeletbouw wél perfect aan de nieuwste akoestische normen, ook wanneer er hoge eisen gelden zoals in appartementsgebouwen en rijwoningen. Al blijft hier en daar extra geluidsisolatie wel sterk aanbevolen.

Warmteopslag

Hout neemt de warmte van de zon erg goed op. Dat is een voordeel in de winter, maar het betekent ook dat je de warmte in de zomer mogelijk iets moeilijker buiten kan houden. Met een goed ventilatiesysteem kan je dat probleem grotendeels aanpakken en de uitstekende isolatie helpt natuurlijk ook een stevig handje. 

Hout kan rotten mits slechte installatie

Een houtskeletbouw zelf plaatsen is geen goed idee. Alles moet namelijk volgens de regeltjes van de kunst gebeuren. Worden de werken niet goed uitgevoerd, dan kan water in contact komen met de houten structuur. Houtrot ligt dan op de loer, een nachtmerrie voor elke woning. Ook schimmels houden van vochtig hout. Laat de klus dus aan professionals over. Zij weten van aanpakken en vermijden houtrot met gemak. 

Lees ook: De voordelen van prefab

Share.