Waarom je best (niet) voor houtskeletbouw kiest

Share.

Bouwen met hout is aan een opmars bezig. Dat bewijzen de 2.500 bouwheren die vorig jaar een houtskeletbouw realiseerden. Om te ontdekken of houtskeletbouw mogelijk jouw uitgekozen bouwmethode kan zijn, lichten wij de bouw met het houten geraamte toe.

Als je bouwt met hout, bouw je licht, snel en kostenbesparend. Een houtskeletbouw bestaat uit een houten geraamte, dat evengoed geïsoleerd kan worden en luchtdicht te maken valt. Aan de buitenkant is niet te zien dat het om houtskeletbouw gaat. Met houtskeletbouw kan je evenzeer een woning met laag E-peil (vandaag is E-peil E50 verplicht) opleveren.

Hoe ziet de constructie eruit?

Langs de buitenkant is er geen merkbaar verschil tussen de klassieke bouwmethode of houtskeletbouw. Het enige verschil ligt bij de afwerking. Omdat houtskeletbouw een “droge” constructie methode is kan je ook onmiddellijk na oplevering de schilderwerken aanvatten. In tegenstelling tot de klassieke bouwmethode waarbij je er nog enige tijd moet laten overheen gaan.

De basis van deze bouwmethode is een houten skelet.

 • De binnenwanden van een houtskeletbouw bestaan uit verticale stijlen/balken van diverse afmetingen die op een wel uitgerekende afstand – in functie van de draagkracht en vaste maten van de isolatie – van elkaar worden geplaatst.
 • In het binnenblad tussen de stijlen wordt isolatiemateriaal aangebracht en is er voldoende plaats voor alle nutsleidingen.
 • Aan de buitenkant wordt het houten skelet afgedekt met plaatmateriaal bv. een gebitumineerde houtvezelplaat die weerstand biedt aan alle duw- en trekkrachten.
 • Voor de afwerking van de binnenkant van het skelet komen materialen zoals gipskarton, gipsvezelplaten, houten wanden in aanmerking. Een ononderbroken waterdichte folie (dampscherm) beschermt het houten skelet tegen vocht.

Welke voordelen biedt houtskelet?

Houtskelet is zoals eerder al aangegeven een lichte, maar stevige bouwmethode. Mogelijke vooroordelen rond geluids- en thermische isolatie kunnen we zelfs ombuigen tot voordelen. Bekijk maar mee:

 1. Structurele mogelijkheden: grote keuze aan afwerking van binnen- en buitenbekledingen. Een raam of wand is snel weer verwijderd of toegevoegd, net omdat de materialen gemakkelijk weer verwijderd kunnen worden.
 2. Snel en proper bouwen: de bouwelementen worden in een atelier gemaakt. Ook voor een renovatie of bijbouw betekent deze snelle bouwmethode een surplus.
 3. Duurzaam dankzij het droge hout met een hoge dichtheid en goed verluchtingsysteem
 4. Optimaal isolerend doordat de holle ruimtes opgevuld zijn met isolatie
 5. Gezond binnenklimaat doordat het hout vochtregulerend werkt en zo waterdamp afstaat aan de omgeving. Schimmelvorming wordt zo voorkomen.
 6. Geluiddempend: hout absorbeert alle binnen- en buitengeluiden.
 7. Vuurwerend: houten gebouwen ontvlammen maar dat gebeurt daarom niet sneller dan bij een traditionele bouw.

Houtskeletbouw is meer dan enkel een houten huisje.

Opgelet met akoestiek

Mits een correcte opbouw van de wanden en de vloeren voldoet houtskeletbouw perfect aan de nieuwe akoestische normen, ook wanneer er hoge eisen gelden zoals in appartementsgebouwen en rijwoningen.  Zo vermijd je geluidsoverlast van buitenaf of contactgeluiden binnenskamers.

 • Om geluidsoverlast binnenshuis te beperken kan je beplating verdubbelen of verdikken met zware platen, of er kunnen twee wanden met spouw voorzien worden.
 • De contactgeluidisolatie van houten vloeren kan verbeterd worden door middel van  een zwevende dekvloer, door aan het plafond isolatie aan te brengen tussen de vloerbalken en het verlaagde plafond, of door opnieuw met beplating te verzwaren.

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

De kostprijs van de dragende structuur bij houtskeletbouw is vergelijkbaar met andere bouwmethoden. Door de korte duur van de werken op de werf – 4 à 5 maanden – bespaar je wel op werkuren, maar de structuur van de wanden en vloeren worden in een atelier geproduceerd. Ook qua energieprestaties scoort houtskelet – omwille van doorgedreven isolatie – goed, en dat is goed nieuws voor jouw portemonee.

Auteur: KC
Met dank aan Living Wood en Confederatie Bouw & Foto’s: Dewaele Houtskeletbouw

Share.

6 Comments

 1. Jeroen Rijnders on

  Dus waarom staat de (niet) in de titel? Volgens dit artikel zijn er enkel voordelen?

  • Dag Jeroen,
   Je hebt gelijk dat dit artikel heel wat voordelen aanhaalt. We wilden de lezers kennis laten maken met houtskeletbouw, maar hen niet in een richting duwen. Vandaar dat we kozen voor een titel die voor jou de keuze vrij laat. 🙂 ^Yannick

   • hendrik janssen on

    Wat is dat nu voor een antwoord. Dus omdat je ‘niet’ in de titel zet maar voor de rest totaal geen argumenten aanhaalt om het niet te doen schrijf je plotseling een objectief artikel?

 2. Leclercq Mich on

  Misschien toch één nadeel: ik kocht een huis met houtskeletbouw, kan alle voordelen beamen, maar één probleem: ik vind niemand (ook geen vakman) die bereid is om een relatief zwaar boekenrek op te hangen aan een keukenmuur, omdat de wand dit soort gewicht niet kan dragen. De oplossing bestaat erin om de structuur van het houtskelet te detecteren, zodat in het hout kan gevezen worden. Maar vind die maar wanneer je het huis niet zelf gebouwd hebt …

  • Guido Valcke on

   wij wonen al sinds 1989 in Canada, hier zijn ALLE huizen gebouwd via houtskelet, alle huizen, en wat betreft nieuwbouw is een huis “kant en klaar” tussen 2 en 3 maand, waarom moet het zolang duren in Belgie, dat ze naar Canada komen en wat bijleren. Nu wat betreft het vinden van het houtskelet, duurt 2 seconden, hier verkoopt men overal een klein toesteletje ( kost Cad$15.00 ) die het houtskelet automatisch dedekteert, piece of cake en wat betreft het huis warm houden, een huis gebouwd met stenen krijg je bij min 20 Celsius gewoon niet warm, met een houtskelet wel.Ik hoop dat de uitleg een beetje helpt.

  • Wij hebben 30 jaar in een losstaande woning gemaakt met houtskeletbouw gewoond. (Van ’80 tot 2010) Type sociale woningbouw. Isolatie was voor die tijd meer dan ok. Hebben het over 5 jaar terug verkocht en hadden een EPC van 311.
   Het vinden van verticale houten balken was geen probleem daar zij een hartafstand hadden van 37cm.

Leave A Reply