Haal het meeste uit je kleine tuin met deze 12 tips

Share.

Is de tuin een beetje aan de kleine kant? Gebruik het als een troef om er een extra gezellige plek van te maken. Met een paar strategische tips om het uitzicht te verbeteren, spullen te verbergen en in de hoogte te werken kom je al een heel eind. Less is soms echt more. Bekijk volgende tips maar eens.

1. Gebruik het stukje naast je woonst

Waarom zou een tuin alleen achter of voor je huis werken? Het stukje groen naast het huis wordt dikwijls over het hoofd gezien, maar kan een echte meerwaarde betekenen voor een kleine tuin. Gebruik de smalle ruimte voor een soort inloop naar je lounge achteraan, zo ziet je tuin er meteen een stuk ruimer uit. Om de tuin in deze foto na te bootsen, plaats je een zit- of eetplaats in een hoekje van je tuin zodat het zichtbaar is in het stukje tuin aan de zijkant.

2. Creëer een verborgen element

Voeg iets toe om te ontdekken in je tuin, en hij ziet er meteen een stuk ruimer uit. Klinkt vaag? We know. Maar in plaats van de jacuzzi midden in de tuin te plaatsen, kan hij ook perfect verborgen zitten tussen de planten.

3. Maak gebruik van het uitzicht

Of het nu de skyline van een stad of het zicht op nabijgelegen tuinen, velden of bossen is: het geeft een enorme meerwaarde en ruimer gevoel aan je kleine tuin, omdat de grenzen vervagen. Hou de beplanting met siergrassen zeer laag om vanop de patio maximaal gebruik te maken van het uitzicht.

4. Werk met niveaus

Een paar trapjes en een verhoogje zorgen meteen voor twee afzonderlijke stukjes tuin en het gevoel ergens naar op weg te zijn. En voor dat beetje avontuur doen we het toch, niet?

5. Werk met meerdere zones

We insinueerden het hierboven al. Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar de tuin verdelen in meerdere zones doet hem ruimer ogen. Je kan de tuin bijvoorbeeld opsplitsen in twee ruimtes: eentje om te eten en eentje om te ontspannen rond een vuurkorf. Ingebouwde bankjes zorgen voor veel zitruimte, de bloembakken achter de zitruimte kunnen worden gebruikt voor klimop, struiken en ander groen.

6. Installeer een eye-catcher

Anders zou het maar een nietszeggende tuin aan de zijkant zijn, maar nu wordt het een uitnodigende ruimte. Met dank aan een grote urne in Italiaanse stijl waar takken in werden geplaatst, een trio van terra-cotta potten tegen de poort van de tuin en een weelderige beplanting langs de zijkant. Meerdere aantrekkelijke rustpunten voor het oog doen een tuin er groter uitzien. Zelfs wanneer de planten afsterven in de winter, zorgt de grote urne nog steeds voor een brand- en ankerpunt in de tuin.

7. Zet een grotere structuur neer

Een pergola of een prieeltje, bijvoorbeeld. De structuur zorgt voor een definiëring van je tuin, zoals het relaxen in de schaduw of het genieten van een ochtendlijk kopje koffie. In een kleine tuin zorgt het bouwwerkje voor een beetje verandering in een voor de rest monotone ruimte.

8. Ga zo ruim als je kan met een plankenvloer

Maar echt, zo ruim als je maar kan. Een schattige, kleine plankenvloer is goed voor wat afwisseling in een grote tuin, maar in een kleine tuin voelt het verkrampt aan. Zorg dus dat je een zo groot mogelijke plankenvloer als past in je tuin installeert. En hou ruimte over aan de zijkanten om wat weelderige bloembakken en klimop tegen het hekwerk te installeren.

9. Hou het strak

Eenvoudige lijnen en een eenvoudig kleurenpallet zorgen voor ruimte. In deze foto worden de horizontale lijnen van het huis weerspiegeld in de plankenvloer en het raamwerk. Het kleurenpallet van wit met hout geven een rustgevend en proper elan aan de tuin.

10. Gebruik multifunctionele opslagruimte

Waar zou het tuingerief verstopt zitten? Onder de bankjes natuurlijk! Opbergkist en zitbank in een klap. Zo ziet je tuin er altijd mooi opgeruimd uit. En als je een tuinfeestje organiseert, haal je de kussens gewoon uit de kist!

11. Maximaliseer de ruimte voor beplanting

Klimop, leibomen en bloembakken zijn je beste vriend in een kleine tuin. Krijg je geen volledige fruitboom in je tuin geplant? Met een boom tegen een zonnige muur zoals in deze foto kom je al een eind op weg!

12. Ga voor donker

Houtskoolkleurige muren en hekken vallen niet erg op en geven je ogen de illusie dat de grenzen van je tuin verder weg liggen. In deze foto’s worden je ogen gelokt naar de groene beplanting en de vuurkorf. De donkere hekken lijken niet eens aanwezig te zijn.

Heb je zelf ook nog tips voor een kleine tuin? Laat het ons gerust weten in de reacties!

Auteur: PJG

Share.