Hoe kom je erachter of een huis goed geïsoleerd is?

Share.

Wanneer je een woning gaat bezoeken of een woning online bekijkt, valt niet meteen af te leiden in welke mate de woning geïsoleerd is. Toch kan je maar beter op onderzoek uitgaan, zodat je weet welke isolatiewerken je nog moet doen. Wij vertellen je hoe je dat kan doen!

Ga het bouw- of renovatiejaar na

Het bouwjaar van de woning zegt al heel veel over de isolatiegraad.

  • Heb je een woning met een bouwjaar na 1960, dan is de kans groot dat je spouwmuren hebt.Vanaf dat jaar werden woningen met spouwmuren gebouwd, maar dat wil niet zeggen dat deze geïsoleerd zijn.
  • Heb je een woning met een bouwjaar na 1990, dan zullen de spouwmuren waarschijnlijk gevuld zijn, maar dat betekent niet dat de isolatie van goede kwaliteit is.  Een specialist kan de staat en kwaliteit checken met behulp van een klein gaatje in de muur en een endoscoop.

Het bouwjaar wordt in de meeste gevallen vermeldt in de woningadvertentie. Ook wanneer een woning grondig gerenoveerd is, wordt vaak het renovatiejaar erbij vermeld. Houd er dan zeker wel rekening mee wat er precies gerenoveerd is. Zo kan het evengoed om een verbetering van de keuken of badkamer gaan.

Bekijk de woning nauwkeurig

Bij het bezichtigen van de woning, is het wel de moeite om met een goed stel ogen rond te kijken en zo heel wat wijzer te worden. Dit zijn enkele tips:

  • Kom je op een afgewerkte zolder, dan is de kans reëel dat het dakisolatie bevat. Soms kan je aan de randjes nog zien dat er isolatie inzit. Bij identieke rijwoningen kan je een sarkingdak veronderstellen wanneer het dak hier iets hoger geworden is ten opzichte dat van de buren.
  • Ook kan het zijn dat de zoldervloer geïsoleerd is, terwijl het dak zelf niet geïsoleerd is. De bedoeling is dan dat de zolder niet gebruikt wordt, dus mogelijks zal de vloer dan ook niet helemaal zijn afgewerkt.
  • Bekijk of je in het schrijnwerk de datum of het jaar van het schrijnwerk kunt bekijken. Bij sommige ramen vind je een code HR of HR++ terug. Dit is een code die de isolatiegraad meegeeft. Het aantal plusjes geven het isolerend vermogen van de beglazing aan.
  • Kijk naar het patroon van de stenen. Een mooi patroontje (zoals je Lego zou bouwen), wijst op spouwmuur. Als je telkens een kort steentje (half steentje of kopse kant van de steen) op de ene rij en een volle steen op de andere rij, dan heb je een ‘volle muur of massieve muur’.
  • Ga je op huisbezoek op een warme dag, maar is het toch koel binnen? Dan kan je ervan uitgaan dat de woning goed geïsoleerd is. In een minder goed geïsoleerde woning voel je de temperatuur namelijk sneller stijgen. Omgekeerd kan het ook: ga je op bezoek op een koude dag, staat de verwarming aan, maar voelt het toch koud? Dan kan je stellen dat de warmte naar buiten verloren gaat.

Stel vragen

Bij een bezichtiging kan je de verkopende partij aan het woord laten. Wanneer je vragen niet beantwoord zijn, kan je zelf best volgende vragen stellen in verband met isolatie:

  • “Is de vloer geïsoleerd?”: Dat kan je namelijk niet zien. Overigens, de vloer kan ook langs onderen geïsoleerd zijn bijvoorbeeld het kelderplafond.
  • “Zijn de muren geïsoleerd?”: Bij de helft van de geïsoleerde muren zal de buitenmuur met een isolatielaag zijn ingepakt. Ook de spouwmuur kan geïsoleerd zijn. Meestal zal enkel een kenner dit kunnen spotten: de boorgaten worden in dezelfde voegkleur opgevoegd en soms is er ook een klein stukje ‘baksteen’ weggeboord.

Check het EPC grondig

Bij elke woningadvertentie moet verplicht het label van het EPC – het energieprestatiecertificaat – vermeld staan. Het label gaat van A+ – en dus uitstekend met een berekend energieverbruik van maximaal 100 kWh/ (m² jaar) tot F – zeer slecht, met een energieverbruik hoger dan 500 kWh/(m² jaar). Dankzij het EPC-label krijg je in een oogopslag te zien hoe goed de woning energiezuinig scoort, en dus ook in hoeverre ze goed geïsoleerd is. Op het EPC van de woning vind je ook in detail welke onderdelen van de woning goed of minder goed geïsoleerd zijn, en welke investeringskosten je mag verwachten om van de woning een A-label woning te maken.

Conclusie

Wanneer je al deze parameters afgaat, kom je er al gauw achter of je nog veel renovatie- of isolatiewerk voor de boeg hebt. Het is belangrijk om bij de aankoop van de woning met deze mogelijke kosten rekening te houden. Wil je zeker zijn van je stuk, laat dan een expert de woning beoordelen op haar isolatiegraad.

Misschien vind je deze artikels ook interessant:

Share.