Dit effect heeft de EPC-waarde op de (ver)koop van je woning

Share.

Het energieprestatiecertificaat of kortweg EPC geeft de energiezuinigheid van een woning weer. Maar heeft die waarde ook een effect op de (ver)koop of (ver)huur van een pand? Uit een onderzoek blijkt in ieder geval van wel …

Sinds 1 mei 2023 is een EPC-attest verplicht bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom (dus niet enkel bij verkoop!). Wie een woning verkoopt, is dus verplicht om een EPC voor te leggen aan de kandidaat-kopers. Aan de hand van de energiescore die daarop vermeld staat, weet je perfect hoe energiezuinig het pand is. 

Uit een studie van Zimmo en StadimData eerder dit jaar blijkt dat die score een erg grote impact heeft op de vraagprijs van een woning. Wij leggen je haarfijn uit wat dat voor jou betekent.

Duurzaamheid loont

Duurzaamheid loont en daar zit de renovatieplicht voor iets tussen. Tot voor kort gold die namelijk voor alle residentiële gebouwen. Wie een woning kocht of geschonken kreeg met een energielabel E of F, moest aan het klussen slaan. Binnen vijf jaar na de aankoop moest je een nieuw energieprestatiecertificaat laten opmaken en daarop minstens een label D scoren. 

Het is een regel waar veel kritiek op kwam. Zo’n renovatie is namelijk erg duur en niet iedereen kan zich dat veroorloven. Dat was dan ook al erg duidelijk aan het einde van Q2 dit jaar. We zagen namelijk dat de vraagprijzen van zowel appartementen als huizen met een sterk EPC stegen, terwijl de vraagprijzen voor woningen met een slechter EPC daalden. Een appartement met EPC A is gemiddeld zelfs 160.000 euro duurder dan een appartement met EPC F. Bij huizen gaat het om een verschil van 180.000 euro.

De impact van het EPC op vastgoedprijzen is dus erg duidelijk. Duurzaamheid is niet langer een hype, maar een essentiële factor in de vastgoedmarkt.

Nieuwe renovatieplicht

Nu de renovatieplicht versoepeld wordt vanaf 1 januari 2025 zou het zomaar kunnen dat dat effect afzwakt. Al verdwijnt die zeker niet helemaal. Het EPC-label van je woning verbeteren zal ook bijna altijd in je voordeel spelen.

Een koopwoning met een gunstig EPC-label is namelijk interessant voor kopers omwille van beperkte nodige aanpassingen in de nabije toekomst. Je kan er dus ook meer voor vragen, zo bewijst ons onderzoek van juni eerder dit jaar.

Ook wie woningen verhuurt, heeft baat bij een gunstig EPC-label voor die woningen. Kersverse minister van Wonen, Melissa Depraetere, maakte immers net bekend dat ze een nieuwe regel wil invoeren die stelt dat de huurprijzen van woningen met een slecht EPC (E of F) niet meer geïndexeerd mogen worden vanaf 2028. Diezelfde regel stelt dat huurwoningen met een EPC label E of F mogen zelfs niet meer verhuurd worden vanaf 2030.

Effect van EPC

Kortgezegd heeft een sterk EPC enkel voordelen, voor zowel koop- als huurwoningen. Kan je nog zaken aanpassen voor de verkoop of verhuur in werking treedt? Dan kan dat dus zeker de moeite waard zijn.

Bronnen: Vlaanderen.be, Zimmo.be, De Tijd.be

Share.