Sinds 1 januari 2023 is wie een energieverslindende woning koopt in Vlaanderen verplicht om die te renoveren. Met die ambitieuze plannen moest ons woningpark pakken energiezuiniger worden. Daar is de Vlaamse overheid nu op teruggekomen. De renovatieverplichting wordt minder streng en je krijgt ook meer tijd om de renovatie af te werken. We zochten uit wat er precies verandert voor onze huizenjagers.
Wat was dat ook alweer, die renovatieplicht?
De renovatieplicht trad op 1 januari 2023 in werking en gold voor alle residentiële gebouwen. Wie een woning kocht of geschonken kreeg met een energielabel E of F, moest aan het klussen slaan. Binnen vijf jaar na de aankoop moest je een nieuw energieprestatiecertificaat laten opmaken en daarop minstens een label D scoren.
De regel kadert binnen het Vlaamse en Europese beleid om het energieverbruik van woningen drastisch te verlagen en zo bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Slaag je er niet in om de energiescore van je woning te verbeteren, dan krijg je een boete in de bus.
De oorspronkelijke regels en deadlines
De renovatieplicht was ambitieus en was slechts een eerste stap in het plan om Vlaamse woningen energiezuinig en toekomstproof te maken. Er werd een langetermijnvisie uitgestippeld die steeds strengere energienormen oplegde. Volgens het oorspronkelijke plan zouden de regels in 2028, 2035, 2040 en 2045 opnieuw verstrengen. In 2050, de deadline waarop de Europese klimaatdoelstellingen gestoeld zijn, zouden onze woningen zo nog amper energie verbruiken. Zo ging dat in zijn werk:
Jaar | Huis | Appartement |
2028 | Minstens label C | Minstens label C |
2035 | Minstens label B | Minstens label C |
2040 | Minstens label A | Minstens label B |
2045 | Minstens label A | Minstens label A |
Zo ziet de nieuwe renovatieverplichting eruit
Maar die regels zijn dus verleden tijd. In het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029 werd de renovatieplicht flink versoepeld. Er zijn twee belangrijke wijzigingen aangekondigd:
- De renovatieplicht blijft op het niveau van label D. Het langetermijnplan met verstrengingen vanaf 2028 werd dus afgeschaft. Dat betekent dat wie vanaf 2028 een woning koopt ook slechts een energielabel D zal moeten halen, in plaats van het eerder voorziene label C.
- De termijn van de renovatieplicht wordt verlengd van vijf naar zes jaar. Je krijgt vanaf 2025 dus 1 jaar langer om de nodige renovatiewerken uit te voeren en dat energielabel D te halen.
Wat betekent dat voor huizenjagers?
Koop je na 1 januari 2025 een woning, dan zal je dus minder financiële druk voelen. De renovatie naar energielabel D blijft noodzakelijk, maar de verdere verstrengingen na 2028 vervallen. Anderzijds krijg je ook een jaar langer de tijd om de werken uit te voeren. Zo kan je de kosten iets verder spreiden.
Wat als je een woning kocht onder de oude regels? Dan hoef je je eveneens geen zorgen meer te maken over de oude verstrengingen. Energielabel D is de nieuwe norm.
Wanneer geldt die renovatieverplichting?
De verplichting geldt:
- Bij het verlijden van authentieke aktes van een notariële overdracht in volle eigendom (aankoop, schenking …)
- Bij het vestigen van een opstalrecht of erfpacht
De renovatieverplichting geldt dus niet wanneer je een woning erft. Ook wanneer de woning geschonken wordt met behoud van vruchtgebruik hoef je niet verplicht te renoveren. Wanneer je van plan bent om de woning binnen vijf jaar na de verwerving te slopen, vervalt de renovatieplicht natuurlijk ook. Residentiële woningen die beschermd worden als monument glippen, tot slot, eveneens door de mazen van het renovatienet.
Renoveren blijft belangrijk, maar de druk is van de ketel
Kortom: de verlenging van de termijn naar zes jaar en het afschaffen van strengere eisen na 2028 geven huizenjagers meer ruimte om de noodzakelijke investeringen te spreiden.
Hoewel de renovatieverplichting in Vlaanderen versoepeld is, blijft het voor huiseigenaren belangrijk om hun woning stapsgewijs energiezuiniger te maken. Een duurzame woning is positief voor je eigen comfort, je portemonnee en je draagt bij aan de bredere klimaatdoelstellingen. Door slimme keuzes te maken op het gebied van isolatie en verwarmingssystemen maak je je woning klaar voor de toekomst en krijg je op het einde van de maand lagere energiefacturen opgestuurd. Renoveren blijft dus interessant, ook al zwakt de renovatieplicht af.