8 tips om goedkoop en energiezuinig te verwarmen

Share.

Tijdens de koudere wintermaanden wil iedereen graag een warme thuis. Maar uiteraard willen we ook graag besparen. Met deze 8 tips kan je beiden combineren en energiezuinig verwarmen!

1. De juiste temperatuur

Een logische maar belangrijke tip is goed nadenken over hoe warm je de verwarming zet in huis. Zo kan je al heel wat besparen door ’s nachts of als je weg bent de verwarming enkele graden lager te zetten. Ook overdag kan je ervoor kiezen om de verwarming een graadje lager te zetten en een extra trui aan te doen. Zo bespaar je tot 7% verwarmingskosten. In kamers waar je niet bent, kan je de verwarming zelfs af zetten.

Een handig hulpmiddel hierbij zijn thermostaatkranen. Die kunnen de temperatuur in de kamer meten. Is die lager dan de temperatuur waarop de thermostaat staat ingesteld, dan regelt de kraan de watertoevoer zodat de radiator de gewenste temperatuur bereikt.

2. Waar staat je thermostaat?

Heb je ooit al eens nagekeken of de thermostaat wel op een logische plaats in je huis staat? In de gang plaats je hem beter niet, want daar is het altijd frisser dan op andere plekjes zoals in de leefruimte. Als je flexibel wil zijn, is een verplaatsbare thermostaat handig. Je kunt hem meenemen naar de ruimte waar jij tijd doorbrengt, zodat je daar steeds de gewenste temperatuur hebt.

3. Folie achter je radiator, niets ervoor

Radiatorfolie op de muur achter je radiator reflecteert de warmte de kamer in zodat ze niet verdwijnt in de muur. Zo heb je optimale warmtewinning en stook je niet onnodig. Het houdt zelfs tot 10% warmteverlies tegen!

Voor je radiator zet je dan weer beter niets. Door er meubels voor te zetten of zware gordijnen over te laten vallen, kan de warmte zich moeilijk verspreiden over de ruimte. Ook je was drogen over de verwarming kan al snel leiden tot 20% energuieverlies.

4. Denk aan je ramen en deuren

Je ramen een kwartiertje openzetten voor verluchting en om vocht of schimmels tegen te gaan, is altijd een goed idee. Verder laat je je ramen deuren best dicht zodat er geen warmte kan ontsnappen.

Sluit ook je gordijnen en laat je rollijken naar beneden van zodra het donker wordt. Het biedt een extra laagje tegen de koude buitenlucht én het is extra gezellig. Bij deuren helpen tochtstrips dan weer om warmteverlies tegen te gaan.

5. Time is money

Gebruik een tijdschakelaar voor verwarmingstoestellen die geen hele dag ingeschakeld moeten zijn. Denk maar aan een boiler voor warm water. Die kun je aansluiten op een schakelaar en de tijd instellen zodat hij enkel draait als jij warm water nodig hebt.

6. Vergeet de vaatwasser niet

Ook via de vaatwasser kun je besparen. De meeste vaatwassers kun je aansluiten op het warm watercircuit. Als deze warmtebron vlakbij je vaatwasser staat is de aansluiten erop een besparende optie. Dit geldt echter alleen als je niet-elektrisch verwarmt.

7. Douche boven bad

Hoe leuk het ook is om een bad te nemen, douchen is wel zuiniger. Overweeg ook mengkranen met een ingebouwde thermostaat. Deze zijn zuiniger dan gewone kranen. Ook een waterbestendige douchekop kan helpen. Tijdens het douchen zul je geen verschil merken, op je rekening wel. Het bespaart je zo’n €40 per jaar.

8. Leidingen isoleren

Zijn de leidingen waardoor het warme water loopt wel goed geïsoleerd? In oudere woningen is dit meestal niet het geval. Laat deze dus zeker eens nakijken en eventueel isoleren.

Share.