Je huurcontract stopzetten nog voor je er woont, kan dat?

Share.

Je nieuwe huis geen nieuwe thuis? Van gedachten veranderd, op je droomhuis gebotst of een plotse gebeurtenis in je leven waardoor je niet meer wil verhuizen naar je nieuwe stek? Je hebt je bedacht en zou het liefst van je contract af geraken. Wat zijn de mogelijkheden?

Een contract is een contract, maar…

In principe zijn er drie looptijden van huurcontracten: je tekent voor een contract voor drie jaar (of minder), negen jaar (of meer) of een levenslang woninghuurcontract. Zowel de huurder als de verhuurder hangen vast aan het contract zodra er getekend is. Ben je nog niet verhuisd en hoop je nog van de overeenkomst af te raken? Dan zal ik je helaas moeten teleurstellen.

 Een huurovereenkomst eindigt ook niet zomaar automatisch op de laatste dag van het contract. Indien geen van beide partijen het huurcontract tijdig opzegt, wordt de overeenkomst stilzwijgend verlengd.

Er is geen officiële manier om een huurcontract op te zeggen. Je hoeft dus geen aangetekende brief te verzenden, tenzij dit zo in het contract staat. In principe telt een sms, gewone brief, Whatsapp of zelfs mondelinge overdracht als effectief bewijs. Contracten zijn en blijven bindend. Toch zijn er eventueel oplossingen.

Hoe zeg je een huurcontract vroeger op?

Er is ook goed nieuws. Gelukkig betekent dit niet dat je sowieso de volledige huurperiode in een woning moet blijven wonen. Huurder en verhuurder hebben beiden mogelijkheden om een contract vroegtijdig stop te zetten. Onderneem zeker volgende zaken.

  • Lees eerst je huurcontract er gedetailleerd op na. Mogelijks staat er iets over een clausule in verband met vroegtijdige opzeggingen in. Zo lees je zwart op wit wat je te doen staat. Indien niet zullen de algemene regels voor jou gelden.
  • Kijk na of je huurovereenkomst al geregistreerd is. De verhuurder heeft hier twee maanden de tijd voor. Als dit niet het geval is kan je op elk moment en zonder opzegvergoeding de huurovereenkomst verbreken.
  • Vind je geen addertje onder het gras? Een volgende mogelijkheid is open kaart spelen met de verhuurder. Ga in contact met hem en probeer een degelijke schikking te bekomen waarin beide partijen zich kunnen vinden. Baat het niet, dan schaadt het niet. Je kan er maar mee besparen.

Welke algemene regels voor jou gelden in verband met het opzeggen van een woninghuurcontract is afhankelijk van de lengte van jouw huurovereenkomst.

Woninghuurcontract van 3 jaar of minder opzeggen

Dit type woninghuurcontract mag opgezegd worden met of zonder reden. Je hangt wel vast aan een opzeggingstermijn van drie maanden en een opzeggingsvergoeding van anderhalve maand huur. 

Een levenslang woninghuurcontract of een woninghuurcontract van 9 jaar of langer opzeggen

Ook hierbij mag de verhuurder zijn contract met of zonder reden opzeggen. De opzeggingstermijn blijft drie maanden, maar de opzeggingsvergoeding wordt hoger. Wanneer je het contract op wil zeggen voordat je er daadwerkelijk woont, dien je een vergoeding van drie maanden huur te betalen. 

Wat leren we hieruit?

We nemen hieruit mee dat een contract weldegelijk een bepaalde waarde heeft. Eens getekend raak je er niet meer zomaar onderuit. Eerst en vooral is het dus belangrijk om goed na te denken voor je een definitieve beslissing neemt, zeker bij zulke belangrijke zaken als huisvesting. 

Gelukkig is het geen onoverkomelijk probleem en bestaan er weldegelijk legale oplossingen. Lees het huurcontract zeker goed na, informeer je bij de verhuurder en neem de juiste maatregelen bij het opzeggen van je contract.  

Share.