In België geldt een standaard huurcontract altijd negen jaar. Maar negen jaar, dat is erg lang, zowel voor jou als voor de huurder. Wil je je huis of appartement daarom graag voor een kortere periode verhuren? Dat kan zeker, maar je laat je best informeren over de voorwaarden en regelgeving. Wij zetten alvast de belangrijkste overwegingen voor je op een rij.
Korter dan negen jaar huren is prima mogelijk als je huurder jouw woning als zijn hoofdverblijfplaats gebruikt. Je kunt dan een contract met maximale duur van drie jaar afsluiten. Dat is voor veel mensen een haalbare periode. Dat blijkt ook uit het feit dat maar liefst een derde van de huurcontracten in België van kortere duur is. In sommige gevallen kun je zelfs een huurperiode van minder dan zes maanden aangaan.
De voor- en nadelen
Het voordeel van een kortere huurperiode is dat je – bijvoorbeeld door middel van een initiële huurperiode van zes maanden of een jaar – kunt uittesten of jij en de huurder goed bij elkaar passen en of iedereen zich aan de regels houdt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je zonder problemen na een beperkte tijd al ingrijpen en andere keuzes maken. Het nadeel van kortere huur is dat je mogelijk een snellere doorloop hebt van huurders; je moet je woning vaker op de huurmarkt brengen en steeds opnieuw de juiste persoon vinden. Dat kost meer tijd en ook meer administratie, maar de keerzijde is dat je bij een goede klik soms juist wel je huurcontract voor langere tijd kunt laten doorlopen.
Om op te letten
Het is wel belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat er rond het einde van de kortere huurperiode gebeurt, want als de huurder het contract niet opzegt en jij geen akkoord aangaat over de beëindiging, wordt de huurperiode stilzwijgend verlengd naar negen jaar. Het contract moet drie maanden voor de einddatum worden opgezegd. Let er ook op dat je een huurcontract voor kortere duur óók moet laten registreren, ten laatste twee maanden na het afsluiten ervan. Als je dit niet doet, kan je huurder vertrekken wanneer hij of zij dat wil en niet aansprakelijk worden gehouden voor een vergoeding.
Huur verlengen
Heb je een kort huurcontract met je huurder afgesloten, maar besluit hij of zij toch om de huurperiode te verlengen? Dat kan als jij hier ook achterstaat. De verlenging mag wel niet meer dan drie jaar in totaal bedragen en moet onder dezelfde voorwaarden worden afgesloten (dus ook aan dezelfde prijs). Wil je dus een contract van een jaar verlengen, dan kan dat maximaal met twee extra jaren. Loopt het huurcontract na drie jaar af en volgt er geen actie, dan wordt het stilzwijgend verlengd naar een standaardcontract van negen jaar.
Wat wil de huurder?
Huurders die op zoek zijn naar een vaste woonplek voor langere tijd, zul je misschien afschrikken met een kort contract. Maar anderen zijn juist blij dat ze geen verplichtingen krijgen opgelegd. Denk bijvoorbeeld maar aan jonge koppels die gaan huren omdat ze een aantal jaar willen sparen voor de koop van een huis. Wie meteen een negenjarig contract aangaat, moet mogelijks een geldboete betalen bij vroegtijdige opzeg, waardoor een korter contract soms aantrekkelijker is. Verlengen kan immers altijd nog. Waar kies jij voor?
Bronnen: De Tijd en Tips en Advies