Wie moet een huurcontract registreren?

Share.

Heb je de perfecte huurwoning gevonden? En past die ook nog eens binnen je budget? Fijn! Dan moet de huisbaas enkel nog een contract opstellen, dat jullie beiden ondertekenen. Maar daar stopt het niet, want de verhuurder is wettelijk verplicht het huurcontract te laten registeren, en dat hou je maar best in de gaten.

Als huurder kun je alleen maar blij zijn als je de ideale woning hebt gevonden, en het contract getekend is. In je hoofd weet je ongetwijfeld al perfect waar je de zetel wilt zetten, en welke foto’s er aan de muur komen te hangen. Maar vergeet tussen het dagdromen door niet in het oog te houden of je huurcontract daadwerkelijk binnen de twee maanden na de ondertekening geregistreerd wordt door je huisbaas. Dat is ten eerste wettelijk verplicht, maar het houdt zowel voor je huisbaas als voor jezelf ook heel wat voordelen in. Doet die dat niet, dan kun je het nog altijd nog zelf doen.

Registeren = winnen

Als je huurt met een geregistreerd contract, kun je niet zomaar op straat worden gezet als de huisbaas de woning aan iemand anders verkoopt. Je bent dus wettelijk beschermd tegen uitzetting. De nieuwe eigenaar, en dus je nieuwe huisbaas, moet zich dan ook houden aan dezelfde plichten die in het contract werden vastgelegd.

Maar ook de verhuurder haalt er zo z’n voordelen uit. Die mag op zijn twee oren slapen dat de huurder niet zomaar vroegtijdig kan stoppen met huren. Daarbovenop kan de huisbaas in sommige gevallen ook een belastingvoordeel opstrijken. Als het pand deels wordt verhuurd aan particulieren en deels voor professioneel gebruik, dan worden die delen immers afzonderlijk belast.

Toch maar doen!

Maar wat als je huisbaas het niet op tijd heeft laten registeren, of je als huurder het contract geregistreerd wilt zien maar de verhuurder dat weigert? Als het contract te laat geregistreerd wordt, dan moet de verhuurder een boete van 25 euro betalen.

Maar nog belangrijker: als het contract niet of laattijdig geregistreerd werd, heeft de huurder het recht om het contract onmiddellijk stop te zetten. En dat zonder dat je als huurder een schadevergoeding verschuldigd bent, of de gewoonlijke opzegtermijn van drie maanden moet doen. Al moet je natuurlijk de verhuurder wel op de hoogte brengen van je vertrek, en mag je niet zomaar van de ene dag op de andere vertrekken.

Helemaal gratis

Een huurcontract laten registreren doe je niet bij de stad, maar bij het registratiekantoor van het kadaster. En dat gebeurt helemaal gratis, dus je huisbaas heeft eigenlijk geen enkel excuus om het contract niet te laten registreren.

Wil je nagaan of je huurcontract daadwerkelijk geregistreerd is? Dan kan via MyRent.

Auteur: EM
Bronnen: FOD Financiën en Agentschap Wonen-Vlaanderen

Share.