De 10 grootste fouten bij het leggen van een vloer

Share.

Een renovatie van oude tegels in een appartement of kiezen uit de tientallen opties voor die nieuwe vloer in je keuken. Een vloer leggen is niet altijd een pretje. En het is ook net dan dat heel wat mensen foutjes maken tijdens het leggen van de vloer. Als je het zelf wil doen, zijn dit de 10 vaakst voorkomende foutjes (en hoe je ze moet vermijden)!

1. Jezelf geen tijd gunnen

Een vloer leggen kost tijd, en als je het te snel (en onzorgvuldig) wilt afwerken, dan kan het je ook vooral geld kosten. Heb je dus een planning gemaakt, dan kan je best ingeplande tijd voor je vloer verdubbelen. Neem dus je tijd, want niet alleen het vloeren is tijdrovend, bij sommige vloeren moet je ook nog enkele dagen wachten voor je er de meubels in plaats of er zelfs maar over mag wandelen.

2. Te trendy gaan

Ja oké, we kunnen het alleen maar aanmoedigen wanneer je een modern interieur, hippe kleuren of de gekste materialen kiest. Maar met een vloer is het misschien beter om te kiezen voor de degelijke traditionele zaken. Vermits er zoveel kan veranderen, doe je er best aan om een tijdloze vloer te hebben.

3. Slechts bij een stijl blijven

Kiezen is verliezen zeggen ze altijd. Maar wanneer je twijfelt tussen twee verschillende stijlen om je vloer aan te pakken, kan je ook overwegen om ze te combineren. Zo werd hieronder gekozen voor een warme visgraat parket met een gewaagde tegel. Geweldig! Maar let wel op dat ze bij elkaar passen. 😉

4. Uitsluitend nieuwe materialen gebruiken

Wanneer je je vloer wil leggen -of eentje wil renoveren- hoef je niet meteen te denken aan nieuwe materialen. Zo is het geweldig om gerecycleerd hout te gebruiken, zoals hieronder. In dit geval krijg je een rustieke look die uitnodigend en romantisch is.

5. Eentonige kleuren in het interieur

Met vloeren zijn het wat mensen onder ons uiterst voorzichtig. Want we willen allemaal een zo ruim mogelijke kamer creëren. En hoe doen we dat? Juist, met lichte kleuren en natuurlijk daglicht. Maar dat betekent niet dat je daarom geen donkere vloer mag leggen. Tijd dus om te contrasteren!

6. Parket meteen uitsluiten

Het lijkt erop of we de loftrompet blazen voor parket, maar dat is het niet. Wat wel zo is, is dat heel wat mensen parket meteen uitsluiten tijdens de zoektocht naar de perfecte vloer. Zo zou parket kras- en vochtgevoelig zijn. Anderen noemen het eerder saai. En dat terwijl je -zoals hieronder- er zoveel mee kan doen! Ga voor de leukste motieven, je hebt er zelfs geen tapijt voor nodig. 😉

7. Enkel gebruik maken van rechte lijnen

Een vloer moet rechtlijnig en simpel zijn. Fout, je kan er net zoveel kanten mee uit. Zo kan je bijvoorbeeld werken met tegels die je at random gaat snijden om zo een uniek patroon te creëren. Om waarom ga je niet voor een winkelmotief dat toch afwijkt van de standaarden? Dan hoef je geen moeite te doen en heb je met bochtjes, leuke patroontjes en vreemde vormen toch een geweldige vloer!

8. Geen match met de rest van je interieur

Normaal gezien zouden we het niet aanraden om te kiezen voor dezelfde soort tegels op zowel de muren als de vloeren. Maar een badkamer is nu eenmaal een grote uitzondering. Zou is het in dit geval wel de moeite om een stapje of drie achteruit te zetten en de badkamer in zijn geheel te zien. Zo creëer je toch een bepaalde eenheid qua kleuren en tegelstijl die een badkamer toch enigszins nodig heeft.

9. Een slechte voorbereiding

Eerst en vooral is een goede voorbereiding dé belangrijkste factor om een vloer te leggen. Zo moet je onder andere zorgen voor een hars- of cementlaag aan, indien je werkt met tegels. Ook met parket is een beschermlaag nodig overigens. Daarnaast moet je het juiste materiaal in huis halen om je vloer te leggen en kan je ook op voorhand alles klaarmaken. Zo is grout – een mengsel van cement en water – nodig om voegen op te vullen.

10. Een goedkope vloerder inhuren

Het materiaal voor je voorbereiding is alvast iets waar je zeker niet op moet besparen. Denk maar aan een goede tegelsnijder, want je wil toch dat je tegels recht gesneden zijn, he? En mocht je zelf je vloer niet leggen, ga dan niet in huis met de eerste de beste vloerder (lees: de goedkoopste). Weeg alle pro’s en contra’s af bij elke vloerder die je contacteert. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk kies voor je juiste stielman.

Zo, nu ben je helemaal klaar om een nieuwe vloer te leggen! Het enige waar je zelf nog voor moet zorgen is een portie motivatie. 😉

Share.