Zelf parket leggen: 5 handige tips

Share.

‘Iedereen’ zegt het: zelf parket leggen is makkelijk! Ook in de doe-het-zelf-programma’s lijkt het leggen van een parketvloer kinderspel. Maar is het in werkelijkheid écht zo simpel? Dankzij deze vijf handige tips lukt het zeker.

1. Voorbereiding

Wil je zelf parket leggen? Denk dan even aan het spreekwoord “goed begonnen, is half gewonnen”. Informeer je goed (dit artikel is alvast een goed begin). Vraag raad in de winkel of verzamel informatie via het internet, de televisie of mensen die er al ervaring mee hebben. Bij een goede voorbereiding moet je de vloer voorbehandelen en enkele nieuwe DIY-tools in huis halen. Wie heeft er nu standaard een laminaatknipper in huis?

2. Hulp is welkom

Je kunt fier in je eentje aan het grote werk beginnen, of om hulp vragen bij mensen die eerder al eens parket gelegd hebben. Hoe meer mensen je helpen, hoe sneller de klus is geklaard. Als je het hierboven vermelde gereedschap niet wil aankopen omdat je het bijvoorbeeld maar één keer zult gebruiken, kun je het bijvoorbeeld ook lenen van één van de ervaren personen die komen helpen.

3. Welk soort parket?

Zorg dat je goed weet welke soort parket je hebt gekocht, want niet alle soorten zijn gemaakt om zelf te installeren. Laminaat, en dan vooral kliklaminaat, kan worden gelegd door een groentje. Als je een klik hoort, ligt het goed: simpel, toch? Maar als je bijvoorbeeld voor massief parket hebt gekozen, moet je misschien toch even raad vragen aan een professional of de plaatsing aan een vakman overlaten.

4. Neem de tijd

Een vakman heeft al heel wat ervaring en legt parket in een mum van tijd. Zoals je het op tv ziet in een doe-het-zelf-programma, is er eerst al heel wat voorbereiding aan vooraf gegaan dat niet in beeld kwam. Reken dus voldoende tijd om de klus te klaren. Een extra tip: geef parket de kans om te acclimatiseren aan de ruimte waar je het in gaat leggen. Leg het bijvoorbeeld na aankoop al in de kamer en laat het daar gewoon een weekje liggen en aanpassen. Hout is nu eenmaal geen dood materiaal.

5. Onderhoud

Eens de vloer er ligt, vergeten we het onderhoud wel eens. Reinig je parket niet met te veel water en verzorg het ook één keer per jaar met een speciaal onderhoudsproduct. Zo geniet je langer van je werk en van je parket.

Lees ook:

Share.