De voor- en nadelen van een parketvloer

Share.

Een parketvloer straalt klasse en duurzaamheid uit. Twijfel je nog? Om de knoop iets eenvoudiger te kunnen doorhakken, zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van deze kwalitatieve vloersoort even op een rijtje.

Een parketvloer is een vloersoort die bestaat uit massief houten onderdelen. Soms zijn dat grote planken, soms hele kleine onderdelen. Het grootste verschil met een laminaatvloer is dat een parket massief is. Dat wil zeggen dat het écht en vol hout is, meestal van 6 tot 15 mm dik. Laminaat bestaat uit meerdere lagen: een transparante toplaag, een papieren laag met houtnerfprint en een vezelplaat met vochtbestendige rug.

Voordelen

 • Een parketvloer is ecologisch. Hij verslijt door zijn dikte erg traag en is daardoor ontzettend duurzaam. Hij gaat – mits een goed onderhoud – decennialang mee!
 • Oude parketvloeren blijven dankzij een grondige schuurbeurt waanzinnig mooi ogen.
 • Een parketvloer geeft een aangenaam gevoel als je erover loopt. Bovendien straalt de vloer warmte, klasse en sfeer uit.
 • Een mooie parketvloer geeft je woning een meerwaarde.
 • Parket isoleert beter dan andere vloeren.
 • Er zijn allerlei soorten parketvloeren. Je hebt verschillende keuzes op vlak van houtsoort, legpatroon, kleur en afwerking.
  Houtsoort: eik is traditioneel maar nog altijd populair. Daarnaast bestaan er onder andere ook parketsoorten uit notelaar, bamboe, esdoorn, teak en wengé.
  Legpatroon: planken, visgraatmotief, mozaïek, … er zijn diverse manieren om je parket te plaatsen. Elk legpatroon geeft een verrassend resultaat.
  Kleur: je kunt de natuurkleur van het hout behouden, maar er zijn ook verschillende lichtere en donkere varianten mogelijk. Zelfs kleuren (bijvoorbeeld wit of zwart) is perfect mogelijk.
  Afwerking: vernis geeft een blinkend resultaat, terwijl olie eerder een mat effect geeft. Bovendien kun je ook nog lakken met een kleur.

Nadelen

 • Parketvloer is in de meeste gevallen een stuk duurder dan een klassieke tegelvloer of laminaat. Reken toch al snel op minimaal 70 euro per vierkante meter. In sommige gevallen kun je de prijs drukken als je de vloer na de plaatsing zelf afwerkt (lakken, boenen, oliën).
 • Niet elke parketsoort is ideaal om te combineren met vloerverwarming.
 • Om de vloer jarenlang mooi te houden, is flink wat onderhoud nodig. Gebruik bij de wekelijkse schoonmaakbeurt de juiste producten en bewerk de parketvloer op tijd en stond met een nieuwe afwerkingslaag op basis van olie, wax, boenwas of vernis.
 • Parket en vocht? Dat zijn geen goede vrienden. Laat de chape heel goed drogen en gebruik bij voorkeur geen parket in vochtige ruimtes. Voorzie ook uitzetvoegen om eventuele temperatuurschommelingen op te vangen.

Parket is een erg mooie en tijdloze vloersoort die ontzettend veel mogelijkheden biedt. Je betaalt dan wel iets meer dan een gemiddelde tegelvloer, maar dat is dan ook een duurzame investering. Niet jouw ding? Probeer dan eens een PU-gietvloer of kurkvloer!

Auteur: EM

Share.