Je huis uitbreiden: een aanbouw of veranda?

Share.

Stel dat je het gevoel hebt dat je huis te klein geworden is, of je wil gewoon een extra stukje woning hebben, dan wordt er meteen gekeken naar een aanbouw aan je woning. Voor een rijhuis is dat een welgekomen oplossing, al is het zetten van een klassieke aanbouw, of van een veranda uiteraard voor iedereen een mogelijkheid. Maar wat is nu de beste oplossing? Wij zetten het op een rijtje.

1. Waarom een aanbouw?

Een aanbouw is letterlijk een nieuw stukje huis dat je aan je vertrouwde stekje plakt, maar het grootste verschil tussen een aanbouw en een veranda is de aanwezigheid van ramen. De typische glaspartijen bij een veranda maken vaak deel uit van een ruimte die apart gezien wordt, terwijl een aanbouw volledig wordt doorgetrokken in de stijl en het karakter van de woning. Ideaal als je een ruimere woning wilt.

A. Waar moet je op letten?

Een aanbouw is vaak een verlenging van je woning. Dat betekent dat je woonoppervlakte de hoogte ingaat en je dit dus dient aan te geven bij het kadaster, die dan een herberekening van je kadastraal inkomen (KI) maakt. Daarnaast wordt er bij het plaatsen van een aanbouw doorgaans gewerkt met verschillende aannemers, zoals dakwerkers, een architect, metsers, en ramenplaatsers. Hierdoor is de opleveringstermijn een beetje langer dan bij een veranda.

B. Welke soort aanbouw?

Voor een aanbouw heb je verschillende soorten materialen voorhanden. Zo is er enerzijds houtskeletbouw, dat ieder jaar aan populariteit wint. De onderdelen worden namelijk vooraf gemaakt om op de werf gewoon gemonteerd te worden. De houten constructie is daarnaast zowel duurzaam als ecologisch en zorgt voor een erg goede isolatie.

Huis te koop in Genk

Daarnaast heb je ook nog een metalen skelet voor je aanbouw. Deze industriële look is voorzien van grote raampartijen en zorgt voor openheid. De keuze om af te werken is in dit geval ook enorm. Van tegels, tot stenen, beton, leien en nog zoveel meer. Het voordeel is dat het skelet er al na enkele dagen staat en je vervolgens enkel nog buitenmuren monteren.

Ten slotte heb je een gemetselde aanbouw, ideaal voor wie eerder de landelijke stijl verkiest. Ook hier is de keuze immens, omdat je qua steen een volledig eigen smaak of stijl kan creëren. Veelal wordt hier gewerkt met dezelfde stenen en hoeveelheid of grootte van ramen als het huis dat er voordien al stond. Het nadeel hier is dat deze aanbouw veel meer tijd in beslag neemt en je -in tegenstelling tot bovenstaande manieren- wel moet zorgen voor dragende muren.

C. Voordeel van een aanbouw?

Een aanbouw vergroot je woning, zonder dat je het gevoel hebt dat het maar een stukje is die er is aangeplakt. Door het gebruik van dezelfde materialen en te schilderen kan je eenvoudig de overgang van huis naar aanbouw verdoezelen waardoor je woning écht één geheel vormt.

Huis te koop in Edegem

D. Prijs?

Aangezien er bij een aanbouw meerdere partijen betrokken worden loopt de kostprijs per vierkante meter al snel op. Je mag voor een gemiddelde aanbouw rekenen op een vanaf-prijs van 1.100 euro per vierkante meter. Afhankelijk van het gewenste materiaal of kosten voor de architect, kan dit natuurlijk oplopen per vierkante meter. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, kan je je budget wel terugschroeven.

E. Opleveringstermijn?

Bij een aanbouw mag je al snel rekenen op enkele maanden. Daarnaast werk je ook samen met verschillende aannemers, waardoor het project vertraging kan oplopen als een partner zijn afspraken niet nakomt.

Een rijhuis met speciale toevoeging

2. Waarom een veranda?

Waar een aanbouw voor de uitbreiding van de leefruimte zorgt, kan je de veranda als een apart deel zien. De veranda is vaak de keuze bij een gezin dat al ruimte genoeg heeft, maar toch dat extraatje, of een bepaald karakter aan de woning wil toevoegen.

Huis te koop in Smeerebbe-Vloerzegem

A. Waar moet je op letten?

Een veranda wordt gekenmerkt door haar glazen karakter. Meestal heeft een veranda zelfs een glazen dak waardoor het de sfeer van een serre oproept. De grote aanwezigheid van glas zorgt voor een duidelijke link tussen binnen en buiten. Zelfs tijdens de winter kan je op deze manier in je tuin vertoeven. Nadeel is dan weer dat het er ook sneller kil kan aanvoelen en dat het gevoel van geborgenheid minder aanwezig is.

B. Welke soort veranda?

Met een veranda kan je alle kanten uit. Enerzijds zijn er ontelbare soorten glas om je veranda echt uniek te maken, anderzijds zijn er enkele materialen om je paradepaardje te optimaliseren. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een houten veranda, dat makkelijk bewerkbaar, goed isolerend en met een verflaagje in een kleur naar keuze te schilderen. Omwille van het natuurlijke materiaal, heeft het wel heel wat onderhoud nodig.

Huis te koop in Linter

Daarnaast heb je ook veranda’s uit aluminium, gekend om hun lange levensduur, stevige materialen en weinig onderhoudsnood. Ze zijn echter gevoelig voor krassen en passen niet echt bij een eerder klassieke woning. Tot slot heb je het iets goedkopere PVC, waar je met een lager budget een kunststoffen veranda bekomt. Ook hier minder onderhoud nodig, maar niet helemaal authentiek.

C. Voordeel van een veranda?

Een veranda tilt je woning naar dat ene extraatje dat het soms verlangt. In enkele gevallen is dat een ontspan- of fitnessruimte, anderen gebruiken het gewoon als extra kamer. Maar in vele gevallen wordt een veranda as een meerwaarde voor een uiteindelijke verkoop aanzien, al valt dat in veel gevallen te betwisten.

Het biedt in ieder geval een unieke ruimte aan, die nauw in contact staat met de tuin. Of het nu volle zomer is, of het vriest dat het kraakt, je kan met een veranda altijd het gevoel hebben dat je één bent met de natuur.

D. Prijs?

De prijs van een aanbouw en een veranda zijn aan elkaar gewaagd, met gemiddeld zo’n 1.000 euro per vierkante meter tot 1.500 euro, afhankelijk van de uitvoering en wensen. Door gebruik te maken van een sleutel-op-de-deurfirma heb je bij een veranda één kost die je meteen in je budget kan opnemen, terwijl je met een aanbouw rekening moet houden met meerdere aannemers.

E. Opleveringstermijn?

Omdat je niet gebonden bent aan meerdere aannemers, kan het bouwen van een veranda veel sneller verlopen. Sommige verandabouwers klaren zelfs de klus op enkele dagen.

Afhankelijk van wat je wensen zijn met je woning, kan een aanbouw of een veranda een uitstekend idee zijn. Stap met je plannen af op een architect. Hij of zij kan je zeker helpen om je droomhuis nog mooier te maken.

Hoofdfoto: huis te koop in Edegem en huis te koop in Smeerebbe-Vloerzegem

Share.