De 5 meest gemaakte fouten bij het bieden op een woning

Share.

Het is zo ver: na een hele periode tevergeefs zoeken bots je op je droomwoning en de vraagprijs ligt binnen je budget. Alleen ben je niet de enige geïnteresseerde en komt het er dus op neer om op de juiste manier een goed bod uit te brengen. In het heetst van de strijd lopen veel kopers het risico overijverig te worden en fouten te maken die hen de deal kosten – of erger nog – hen een huis bezorgen waar ze spijt van hebben. Hieronder vind je alvast een lijstje van de meest gemaakte fouten, zodat jij deze kan vermijden.

1. Geen financiële buffer overhouden tijdens het bieden

Het is verleidelijk om al je geld in een woning te stoppen als je daarmee je droomwoning kan bemachtigen. Toch is het belangrijk om steeds rekening te houden met eventuele onvoorziene kosten. Stel dat je na drie maand een nieuw dak moet plaatsen of dat de verwarming het plots niet meer doet. Dit zijn vaak herstellingen die niet op zich kunnen laten wachten en waarvoor je dus best een financiële buffer voorziet. Wanneer je al je spaargeld in de aankoop van een huis steekt, heb je geen financieel vangnet meer over voor zulke zaken.

2. Denken dat het hoogste bod altijd wint

Het draait zelden alleen om de prijs, verkopers willen graag zekerheid. Kom je tegenover iemand te staan, die zonder voorwaarden zijn of haar bod op tafel kan leggen, zal de verkoper vaak voorrang geven aan die persoon. Maar dit wil niet zeggen dat je geen kans maakt. Aan een woning hangt vaak ook een emotionele waarde, de eigenaars gaan dan ook vaak af op basis van de klik die ze met de potentiële kopers hebben.

3. Ervan uitgaan dat je een tweede kans krijgt

Als je je in een situatie met meerdere biedingen bevindt, is het best om je bod te schrijven alsof je geen tweede kans krijgt om te onderhandelen. Het gebeurt wel eens dat hoopvolle kopers niet eens een tweede kans krijgen om een bod uit te brengen. Breng dus meteen een goed bod uit.

4. ‘Beste en laatste bod’ uitspreken

Je ziet het vaak op TV, beste en laatste bod. Hoewel het daar vaak lijkt te werken, is het toch niet altijd verstandig. Stel dat je na je beste en laatste bod, toch opnieuw mee gaat bieden dan zal de verkoper of vastgoedmakelaar je minder serieus nemen. Of misschien wou de verkoper je bod wel tegemoet komen, maar eventueel zaken als ‘wanneer’, ‘inclusief’, ‘exlusief’, … met je bespreken. Door ’te nemen of te laten’ aan te geven, lijkt het voor de verkoper alsof er op geen enkele manier elkaar nog tegemoet kan worden gekomen.

Nog een tip: zelfs als je zoveel hebt geboden als je je kan veroorloven, vertel dat dan nooit aan de verkopers. Ze geloven je misschien op je woord en halen je meteen uit de running.

5. De werkelijke waarde van de woning niet kennen

Sommige kopers aarzelen om tijdens het bieden boven de vraagprijs te bieden, omdat ze denken dat de woning niet meer waard is dan dat. Wat ze zich niet realiseren is dat verkopers hun huis vaak opzettelijk iets onder de werkelijke waarde prijzen. Op deze manier willen ze een ​​biedoorlog op gang te brengen en potentiële kopers tegen elkaar te laten opbieden en zo de prijs sterk te laten stijgen in het heetst van de strijd.

Informeer je dus goed over de waarde van de woning, vergelijk bijvoorbeeld met gelijkaardige huizen in de buurt via de zoekregio op de kaart van Zimmo of maak gebruik van de Zimmo prijswijzer. Zo krijg je een idee van de waarde van de woning alvorens je in de wilde weg gaat bieden.

Bron: realtor

Share.