Waarom je best een huis koopt vóór je 70e verjaardag

Share.

We leven steeds langer: daar waar 20 jaar geleden de gemiddelde levensverwachting bij de Belgen onder de 75 jaar lag, was die in 2021 maar liefst 82,7 jaar. Niet verwonderlijk dus dat mensen op latere leeftijd ook nog huizen kopen: ze willen rustig van hun pensioen genieten, rustiger gaan wonen, minder trappen moeten doen, of dichter bij hun (klein)kinderen gaan wonen. Maar kan je op latere leeftijd ook nog een hypotheek afsluiten, als je het totale bedrag van je woning niet in één keer kan neertellen? We zochten het uit.

Walter (71) heeft zijn droomhuis gevonden en is op zoek naar een financiering. Hij kan door de verkoop van zijn huidige woning een groot deel betalen, en gaat op zoek naar een hypothecair krediet voor het overige deel. Samen contacteren we drie grootbanken in de provincie Antwerpen. Hij geniet van een aantrekkelijk pensioen, en heeft weinig andere kosten, dus hij zal ongetwijfeld een goede kandidaat zijn voor de bank, denkt hij. Niets blijkt minder waar.

Bank 1 valt meteen met de deur in huis: een lening na je 70e verjaardag, die ga je nooit krijgen. De algemene voorwaarden van hun kredieten vermelden geen maximumleeftijd, maar de kredietbeslissers gebruiken als ongeschreven regel dat vanaf 65 ze nog maar weinig leningen goedkeuren op langer dan 5 jaar, en vanaf 7 helemaal niets. “Het is voor ons een te groot risico, en vaak overbodig papierwerk: zelfs àls wij het erdoor krijgen, wordt de schuldsaldoverzekering onbetaalbaar voor de klant. Jammer, maar helaas.”

Bank 2 nuanceert: wil er soms iemand mee borg staan voor meneer? Dan willen ze er wel over praten. “Het is een groot risico voor ons om hypothecaire kredieten toe te staan boven de 70. Maar, als er iemand (zoon of dochter, bijvoorbeeld) mee borg wil staan, dan hebben wij voldoende zekerheid om het dossier te openen.”

Bank 3 wil alles bespreken, zolang we bereid zijn om een (extra dure) schuldsaldoverzekering bij hen af te sluiten. Maar hun advies is in eerste instantie ook negatief. “Boven de 70 worden de risico’s voor ons als bank erg groot. Wat als de klant plots komt te overlijden, of zijn/haar partner ziek wordt, of de eigenaars toch op relatief korte termijn besluiten hun laatste dagen in een rusthuis door te brengen? Op zo’n moment wordt het huis vaak verkocht na slechts enkele jaren eigendom, waardoor de klant er soms geld op moet toeleggen. Het is als bank ook onze taak om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren, en hen te beschermen tegen plannen die voor hun financiële situatie niet ideaal zijn.”

Kortom: een huis kopen na je 70e (of soms zelfs vroeger) is geen makkelijke klus. Een goede relatie met je bank, voldoende eigen geld in het laatje en een afbetaling die je niet het water aan de lippen zet, zijn een must. Laat je in ieder geval goed adviseren, zorg voor een goed voorbereid dossier en bespreek met je kinderen hoe zij staan tegenover een eventuele borgstelling. Succes!

Auteur: MP
Bron: vlaanderen.be

Share.