3 vragen die je zeker aan je bank moet stellen

Share.

Wanneer je een eerste afspraak hebt met een bank over een woonkrediet, bereid je je best goed voor. Het afsluiten van het juiste woonkrediet is namelijk een belangrijk moment dat je niet mag onderschatten en je wil meteen alles weten. Als je immers de verkeerde hypothecaire lening afsluit, kan de rekening namelijk fors oplopen.

Net daarom is het belangrijk om al bij de eerste kennismaking gerichte vragen te stellen. Deze 3 vragen mogen alvast niet over het hoofd gezien worden, want zij kunnen bepalend zijn voor de rest van het gesprek over jouw woonkrediet.

1.    Welk bedrag mag ik lenen?

Het allereerste wat je moet navragen, is welk bedrag je nu precies mag lenen. De bank kijkt dan wat je maandelijks kan afbetalen, zonder dat je daarbij in financiële problemen geraakt. Hierbij zijn enkele factoren die bepalen hoeveel je kan lenen van belang. Er wordt alvast gekeken naar je leeftijd, de samenstelling van het gezin, het inzetbaar spaargeld, carrièremogelijkheden en de kostprijs van het huis of appartement dat je voor ogen hebt.

Als algemene regel geldt dat die maandelijkse afbetaling ongeveer een derde van het (gezamenlijk) inkomen mag zijn. Concreet is dat wanneer je samen 3000 euro verdient, de bank je 1000 euro maandelijks laat afbetalen. Banken willen namelijk zekerheid dat je in staat bent om je verplichtingen na te komen.

Wanneer je bij de ene bank het deksel op de neus krijgt, is de kans al meteen een stuk kleiner dat je bij een andere bank wel een woonkrediet aan gunstige voorwaarden zal krijgen. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om bovenstaande vraag aan meerdere banken te stellen.

2.    Kies ik best voor een vaste of voor een variabele rentevoet?

De keuze voor een vaste of variabele rentevoet is ook een belangrijke vraag die je best stelt aan de bank. De rentevoeten zijn op dit ogenblik namelijk laag en dan is de verleiding groot om voor een vaste rentevoet te kiezen. De kans is namelijk groter dat de rente in de toekomst eerder zal gaan stijgen, dan dat ze gaat dalen.

Het nadeel van het kiezen voor vaste rentevoeten is dat het tarief iets hoger ligt ten opzichte van een variabele rentevoet. Je mag van je kredietverstrekker verwachten dat zij de voordelen en nadelen van een vaste en een variabele rentevoet duidelijk op een rijtje zetten. Lees hier welke hypothecaire lening bij jou past.

3.    Kan ik korting krijgen op het basistarief?

Elke bank heeft een officieel basistarief voor een woonkrediet, maar dat is niet noodzakelijk de laagste rentevoet die je kan krijgen. Als je goed onderhandelt, kan je een voordeliger tarief bekomen. Die korting is opnieuw afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je persoonlijke financiën, of je al dan niet klant bent bij de bank in kwestie en of je ook andere producten erbij betrekt.

Met het verkregen basistarief kan je vervolgens bij andere banken kijken of daar geen voordeligere voorwaarden los te weken zijn.

Heb je al een lening lopen bij de bank? Ook dan kan het interessant zijn om eens langs te gaan bij je bankt! Ontdek hier of het interessant is je woonlening te herzien.

Share.