Deze kosten heb je bij de aankoop van je eerste woning

Share.

De aankoop van je eerste huis of appartement is spannend! Als we eerlijk zijn, betekent dat ook dat er waarschijnlijk termen naar je hoofd geslingerd worden waarvan je oren gaan fluiten. Deze aankoop is net iets ingewikkelder dan even langs de kassa gaan om de aankoopprijs te betalen. Zitten de volgende kosten al in jouw budget?

Hypothecair krediet

Een eerste woning aankopen en een bedrag lenen bij de bank gaan hand in hand. In maandelijkse aflossingen betaal je gedurende de komende decennia je lening terug en dat met rente. Want geld lenen is nu eenmaal niet gratis. Hieraan mag je nog een paar eenmalige kosten toevoegen, namelijk de dossierkosten die max. 500 euro mogen bedragen en eventuele kosten voor een schatter (want de bank wil natuurlijk graag weten hoeveel die woning nou precies waard is).

Verzekeringen

Een hypothecair krediet is helaas niet alles wat de bank van je vraagt. Ze zullen je ook aansporen om een schuldsaldoverzekering te nemen. Die kan je al gauw een paar duizend euro kosten en dekt je in voor als jij of je eventuele partner sterft voordat je het ontleende bedrag kon terugbetalen. De verzekeringsmaatschappij komt dan tussen bij de verdere betaling. Hoewel we hopen dat zoiets niet gebeurt, maak je het jezelf absoluut eenvoudiger wanneer het noodslot zou toeslaan.

Een financiële tussenkomst wil je ook wel graag in geval van brand of schade. Daarom is een goede woningverzekering geen overbodige luxe. Het is geen verplichting, maar hé, je weet maar nooit! Ook voor je bank is dit een must, zij wil immers dat die woning haar waarde behoudt en niet in een hoopje as verandert. Daarbij is een brandverzekering wettelijk verplicht als je je woning ooit wil verhuren.

Notariskosten

Om de aankoop van je huis of appartement af te ronden, moet je langs de notaris. Die zal de verkoopovereenkomst en akte opstellen. En dat gebeurt niet gratis, maar waar betaal je dan precies voor?

 • De registratierechten
  Dit zijn de belastingen die moeten worden betaald bij de overdracht van een onroerend goed. Je notaris zal ze innen in naam van de overheid. Ze worden berekend op basis van je aankoopprijs. In Vlaanderen betaal je sinds 1 januari 2022 3% terwijl dit in Wallonië en Brussel kan oplopen tot 12,5%.
 • Het ereloon
  Het loon van de notaris ligt vast en is een percentage van de koopprijs. Hoe hoger de prijs, hoe lager het percentage en omgekeerd.
 • Administratieve kosten
  Om ervoor te zorgen dat de verkoop vlotjes verloopt, zal de notaris heel wat opzoekingswerk verrichten op fiscaal, stedenbouwkundig en hypothecair vlak. Hij zal ook de nodige attesten opvragen, zoals het bodemattest. En dat alles in een mooie akte gieten die hij zal registreren bij het registratiekantoor en zal neerleggen bij het bevoegde hypotheekkantoor van het arrondissement waar de woning gelegen is. Daardoor zullen eventuele schuldeisers van de verkoper geen beslag meer kunnen leggen op de woning.
 • Uitgaven aan derden
  Bij het administratieve opzoekwerk dat een notaris verricht komen soms extra kosten kijken. Om de nodige documenten te pakken te krijgen, moet er namelijk af en toe een kost betaald worden aan derden. Omdat jij de woning aankoopt, zijn die kosten ook voor jou.

Wist je dat je op notaris.be eenvoudig kan berekenen hoeveel je ongeveer zal moeten neertellen voor je notaris? Je vind er ook meteen een duidelijke verdeling van de kosten terug.

Onroerende voorheffing

Is de woning eindelijk van jou, dan mag je je jaarlijks verwachten aan deze belasting die je betaalt op onroerende goederen zoals je woning. Ze wordt berekend aan de hand van het Kadastraal Inkomen (KI). Dit is het gemiddelde inkomen dat je zou krijgen als je de woning zou verhuren op basis van het referentiejaar 1975.

Kosten mede-eigendom appartement

Ben je van plan een appartement te kopen, lekker gezellig met veel buren om je heen? Dan word je niet alleen eigenaar van jouw appartement, maar ook mede-eigenaar van het gebouw. Dat betekent dat je je zegje mag doen in beslissingen omtrent het gebouw, maar ook dat als er algemene kosten zijn, bijvoorbeeld voor de herstelling van het dak of de lift, je hiervoor mee zal opdraaien.

Misschien begint je hoofd nu al lichtjes te tollen. Maar geen nood, vraag gerust aan je bankkantoor of notaris om tekst en uitleg. Het gaat immers om jouw woning en jouw geld. Wil je al voor je gesprek een idee hebben van de kosten, dan kan je online een simulatie maken voor je lening.

Bronnen: Vlaanderen.be, Wikifin.be, notaris.be, Belgium.be

Share.