Een kot huren? Trap niet in deze valkuilen

Share.

Wettelijk kader voor kotverhuur op komst

Je staat op het punt om op kot te gaan? Spannend! Je staat vast te popelen om het ouderlijk nest te verlaten en eindelijk op eigen benen te staan. Het avontuur begint natuurlijk bij de zoektocht naar een geschikt kot. Waarop moet je eigenlijk letten bij die zoektocht en welke valkuilen moet je vermijden als je een kot gaat huren? We zetten het even op een rijtje!

Kot huren? Hierop moet je letten!

Denk voor je aan je zoektocht begint even na over wat je wil en wat het budget is. Vaak zal je de badkamer en de keuken moeten delen met andere kotgenoten. Er bestaan ook koten met een eigen badkamer en keuken, maar de prijs daarvan ligt natuurlijk een stuk hoger. Heb je je wensen op een rijtje gezet, dan kan de zoektocht beginnen! Bij het bezoeken van koten moet je op een aantal zaken letten:

  • Zijn de muren van steen of van gyproc? Gyprocmuren laten veel meer geluid door dan stenen muren, waardoor je wel eens last kan hebben van je huisgenoten.
  • Ligt het kot niet te ver van school en zijn er voldoende winkels in de buurt? Ga je graag uit, dan ligt je kot ook best niet te ver van de uitgaansbuurt.
  • Werken alle toestellen op je kot naar behoren? Hoe zit het met de verwarming en het warm water?
  • Sluiten deuren en ramen goed? Is het kot goed geïsoleerd?

Wettelijk kader om kotstudenten te beschermen op komst

Niet alleen het kot zelf moet je bevallen, een goede klik met de kotbaas is ook erg belangrijk. Momenteel is er immers geen wettelijk kader voor het verhuur van koten, waardoor zowel verhuurders als huurder carte blanche hebben. Dat brengt soms nare gevolgen met zich mee…

De regering werkt momenteel wel aan dat wettelijk kader, waardoor zaken als de huurwaarborg, het onderverhuren en een conformiteitsattest binnenkort wettelijk geregeld zullen zijn. Zolang dat echter nog niet het geval is, raden je aan om alles op papier te zetten en het huurcontract zorgvuldig door te lezen.

Zoeken via Zimmo

Wist je al dat je ook via Zimmo naar een kot kan zoeken? Je zoektocht was nog nooit zo eenvoudig. Succes!

Lees ook:

Share.