Zo koop je een huis als jong gezin

Share.

Met zijn tweetjes gaan samenwonen, het is een erg grote stap waar je zeker even moet bij stilstaan. Of nog mooier: een nieuw, piepklein lid in de familie. Met een baby in huis wil je misschien groter gaan wonen. Maar hoe vind je de woning die voldoet aan de wensen van jou en je kind?

Kosten

Een kind opvoeden kost geld, maar dat wist je al. Toch is het nuttig al je kosten even op te sommen. Je moet inentingen betalen, regelmatig nieuwe kleertjes en meubelstukken aankopen en een voorraad luiers voorzien. De kosten die je met een kind hebt, gaan we niet allemaal in detail opsommen, maar je kan hier best rekening mee houden.

Hoe pak je dat nu best aan? Lijst alle mogelijke opbrengsten op en leg deze naast alle verwachte uitgaven. Maak daarnaast een schatting van de mogelijke, onverwachte kosten en calculeer deze zeker in. Daarnaast kiezen sommige ouders ervoor om één van de twee loopbanen te onderbreken. Hierdoor heb je mogelijk minder budget voor je huishouden. Bespreek met je partner hoe je dat financieel gaat regelen.

De buurt

Kies je nieuwe woning op basis van de omgeving. Wil je in de stad wonen waar alles op wandelafstand van je huis is? Of toch liever het platteland waar je kinderen kunnen buitenspelen?

Een woonst die niet te ver van je werk ligt heeft veel voordelen. Niet alleen is je dagelijkse pendel korter, in geval van nood sta je sneller thuis. Als je als koppel beide werkt, wil je misschien in de buurt van een crèche wonen? Kijk eens rond in de buurt voor je je nieuwe woning kiest.

Kindvriendelijke inrichting

Een extra familielid is niet alleen een extra slaapkamer, er zijn ook bijkomende benodigdheden. Denk maar aan zaken als een wandelwagen, speelgoed en een gigantische voorraad luiers die je voordelig gekocht hebt. Waar kan je dat allemaal kwijt? Kortom, een ruimte voorzien om alle spullen een plaats te geven is welkom.

Je kan ook bewust kiezen om een grote open ruimte in huis te hebben. Zoals een woonkamer met open keuken. Zo kan je je huishoudelijke taken doen en ondertussen je kleine dreumes in het oog houden. Of een kinderkamer op een goede manier inrichten. Met welke meubels en welke kleuren? PS: een roze prinsessenkamer is leuk voor even, maar op haar 19e is ze dat misschien ontgroeid. Mogelijk doe je er goed aan om een neutralere inrichting te verkiezen, als je niet om de drie jaar wil herschilderen.

Bijkomend: kinderen trekken grootouders aan. Wie weet woon je wat verder van je familie? Zorg er dan voor dat je extra slaapplaatsen voorziet. In ruil voor je gastvrijheid kunnen de grootouders misschien eens een avondje babysitten?

De verhuis

Verhuizen is zwaar, bereid je dus goed voor. Bedenk hoe je je verhuisdozen gaat vullen. Als je in verwachting bent, is de timing van je verhuis belangrijk. Het liefste trek je al in je nieuwe woning voor de bevalling. Zo kan je na de geboorte volop genieten van je kleine wonder.

Tijdens de zwangerschap kan je iets rustiger de juiste meubels kiezen voor je interieur. Als je al even in je nieuwe woonst verblijft, kan je inspelen op mogelijke defecten die je eerst nog niet had gezien. Op die manier val je niet zonder water als de baby er is. Heb je al een kleine spruit (rondlopen) tijdens het verhuizen. Dan zorg je best voor een oppas, want op zo’n drukke dag is dat zowel voor jou als hem of haar stressvol.

Een flexibel huis

Kinderen worden groot. Je huis zal zich steeds moeten aanpassen aan de veranderende noden. Die kinderkamer wordt als snel de kamer van een puber. Voorzie deze verandering als je een huis koopt.

Wat zijn jouw tips voor startende gezinnen?

Share.

Leave A Reply