De voor- en nadelen van een kangoeroewoning

Share.

Hoe zou het zijn om opnieuw met je ouders of kinderen samen te wonen? In een kangoeroewoning kan het! Benieuwd of dit iets voor jou is? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje. 

Wat is een kangoeroewoning?

Je kan het woord letterlijk nemen. Er is 1 hoofdwoning, de kangoeroe, en 1 buidelwoning. Vaak gaat het om (groot)ouders en (klein)kinderen die samenwonen. Maar het kan ook perfect met andere familieleden, vrienden of zelfs vreemden. Een van de meest gekende kangoeroes is de zorgwoning. Hierbij wordt in of bij een bestaande woning een kleinere unit ingericht voor maximaal 2 personen die hulpbehoevend of ouder dan 65 zijn.

Wat zijn de voordelen van een kangoeroewoning? 

 • Langer thuis blijven wonen

Nergens is beter dan thuis! Word je een dagje ouder of ben je hulpbehoevend, dan kan je op deze manier langer in je eigen huis blijven wonen. 

 • Alleen maar toch samenwonen

Je zal je niet snel eenzaam voelen in een kangoeroewoning. Er is altijd leven in de brouwerij én een helpende hand in de buurt. Kiezen jullie voor aparte woonunits met bijvoorbeeld een gemeenschappelijke keuken, geniet je toch van je privacy. Een ideale combinatie!

 • Op veilig spelen

Als je met meerderen een woning deelt, is de kans groot dat er altijd wel iemand thuis is. Je huis toont met andere woorden bewoond. Minder verleidelijk voor inbrekers dus! 

 • Tijd winnen

Het hele gezin in de auto krijgen om op familiebezoek te gaan, dat kan een hele opgave zijn. Door samen te huizen in een kangoeroewoning kan je een deel van die autoritten alvast schrappen van je lijst. 

 • Kosten besparen 

Schrappen kunnen we ook in de uitgaven. Door onder één dak te wonen, kunnen jullie de kosten voor elektriciteit, water, … verdelen. Bovendien bespaar je op kinderopvang, huishoudhulp en vervoer. Win-win!

Wat zijn de nadelen van een kangoeroewoning?

 • Privacy 

Ben je gesteld op je eigen stek? Dan is het toch even omdenken. Bekijk samen wat je wensen zijn qua privacy. Zo kan je de kangoeroewoning perfect inrichten.

 • Goede afspraken

Spreek goed met elkaar af in welke mate en hoe vaak je voor elkaar klaarstaat om te babysitten, in te springen in de zorg, … Ook qua verdeling van de kosten geldt: goede afspraken maken goede vrienden. 

 • Geen subsidies

Voor kangoeroewonen zijn er helaas geen subsidies. Je zal in je eigen buidel moeten tasten om de woning te bouwen of verbouwen. Werken om een zorgwoning voor 65-plussers of personen met een handicap in te richten, komen wel in aanmerking voor premies. De moeite waard om te checken dus!

 • Wat erna

Kangoeroewoningen zijn vandaag nog niet alom bekend. Houdt je kangoeroesituatie op, is het goed om na te denken of je de woning terug ombouwt of verkoopt zoals ze is. 

 • Financiële gevolgen 

Afhankelijk van welk type kangoeroe jullie kiezen, kan dit je financiële situatie beïnvloeden. Wonen jullie met z’n allen in een eengezinswoning, dan ben je voor de belastingen één  gezin en worden jullie inkomsten samengeteld. Dat kan studietoelagen, inkomensgarantie voor ouderen,… beïnvloeden. Bij zorgwoningen wordt hierop een uitzondering gemaakt.

 • Geregel

Naast heel wat denkwerk, komen er ook heel wat regels bij kangoeroewonen kijken. Je mag je huis immers niet zomaar inrichten als kangoeroewoning. Je hebt een stedenbouwkundige vergunning van je gemeente nodig, ook als je geen werken uitvoert. Voor zorgwonen zijn er uitzonderingen en is er vaak enkel een meldingsplicht. Check dit zeker dus bij je gemeente alvorens in het diepe te springen. 

Benieuwd hoe jouw kangoeroewoning er kan uitzien? Waag de sprong en ontdek je droomwoning via Zimmo.

Bronnen: Livios, Spaargids, Vlaanderen

Share.