De voor- en nadelen van rolluiken

Share.

Rolluiken zijn al jaren een populair verduisteringsmiddel. Vroeger werden ze voornamelijk gemaakt van hout of pvc en kon je ze uitsluitend manueel bedienen. Vandaag zijn de mogelijkheden talloos: zowel op vlak van materialen als toepassingen en bedieningsmogelijkheden. Je kan je dus gemakkelijk verliezen in wat er best bij jou past. In dit artikel loodsen we je door de voor- en nadelen ervan.

Voordelen

 • Rolluiken schrikken inbrekers af. Een raam is snel ingeslagen terwijl een rolluik veel meer werk en ook tijd van de inbreker vraagt. Bovendien geef je potentiële dieven geen inkijk.
 • Ze verduisteren voor 100%, zeker in vergelijking met andere verduisteringsmiddelen. Je moet al héél erg goede verduisterende gordijnen hebben als je het overdag echt donker wilt maken. Rolluiken zijn dus ideaal als je bijvoorbeeld in shiften werkt en overdag moet slapen.
 • Ze werken ook isolerend: heerlijk fris in de zomer en aangenaam in de winter. Je houdt de zon of de koude buiten met behulp van rolluiken. Dat zal je ook aan je portemonnee voelen!
 • Rolluiken hoeven niet op te vallen. Er bestaan namelijk zowel voorzet- als inbouwrolluiken. Inbouwrolluiken vallen het minst op. Het systeem wordt dan boven het raamkozijn en achter de gevelstenen gemonteerd. Je hebt dus géén opvallende kast tegen je gevel plakken. Bij voorzetrolluiken is dat wel het geval: je ziet dan een bak aan de bovenkant van je raam hangen waarin je luik opgerold wordt als je het niet gebruikt.
 • Er zijn verschillende manieren om een rolluik te bedienen: manueel met lint of elektrisch via schakelaar of afstandsbediening. Er zijn tegenwoordig zelfs modellen die over een bluetooth-module beschikken waardoor je ze met je smartphone kunt bedienen. Je kiest dus gewoon voor de manier die het best bij je past.
 • Ze bestaan in alle vormen en maten: Zo zijn er ook speciale rolluiken beschikbaar voor dakvensters. Zowel voor dakramen in schuine als platte daken.
 • Het aantal beschikbare kleuren is ontzettend uitgebreid. De meeste mensen kiezen dezelfde kleur als hun raamprofielen.
 • Omgevingsgeluid van een trein of storend straatlawaai wordt door de rolluiken deels gedempt. Anderzijds kun je ook binnen het volume van je home cinema set helemaal opendraaien zonder de buren te storen.
 • Om rolluiken (of andere zonwering) aan te kopen, kun je, als je dat hebt, vaak gebruik maken van Ecocheques. Ook dat voel je aan je portemonnee.

Nadelen

 • Niet iedereen is een even grote fan van de esthetische waarde van rolluiken. Sommigen kiezen daarom – zeker als de zonnewerende functie doorslaggevend is – eerder voor screens gekozen.
 • Het is niet eenvoudig om zelf rolluiken te plaatsen. Je kan dus beter beroep doen op een vakman.
 • Als er geen elektriciteitskabels voorzien zijn, vereist het plaatsen van gemotoriseerde rolluiken best wel wat breekwerk. Dat doet niet alleen de totaalprijs sterk oplopen, maar ook je woning kan een tijdje minder aangenaam zijn om te vertoeven door de nodige werken.
 • Renoveer je? Dan zijn voorzetrolluiken, hoewel minder subtiel, veruit de goedkopere optie.
 • Misschien heb je wel pech en worden je rolluiken niet goed geplaatst. Dan zouden er eventueel koudebruggen kunnen voorkomen.

Misschien vind je deze artikels ook wel interessant?

Auteur: EM

Share.