Deze onderhoudsgewoontes doen meer kwaad dan goed

Share.

Wat je zelf doet, doe je vaak beter. Op het vlak van het onderhouden van je woning kom je vaak al een heel eind met een beetje Google, YouTube, de Zimmo blog en een doe-het-zelfattitude. Toch zijn er ook zaken die op het eerste zicht wel ok lijken, maar een probleem in je woning niet oplossen en soms zelfs verergeren. We sommen alvast de 6 meest voorkomende foutjes volgens onderhoudsexperten op.

Kuisproduct voor ramen op je graniet gebruiken

Thuis een paar granieten werkbladen die je wil schoonmaken en opnieuw wil doen glanzen? Je eerste insteek is dan misschien hetzelfde product te gebruiken als waarmee je je ramen steeds weer laat glanzen. Doe dit niet, want je doet er graniet meer kwaad dan goed mee. Je verwijdert er immers de zwakkere deeltjes van het oppervlak mee. Dat resulteert in ‘ets’, een chemische reactie die ervoor zorgt dat het werkblad er na verloop van tijd juist doffer wordt. En dat is net wat je wou vermijden, niet?

Vochtschade alleen maar plakken

Vochtschade in een kamer? Vermijd dan de getroffen zones alleen maar opnieuw te plakken. Dit doet niets om de oorzaak van het vochtprobleem te stoppen, integendeel: het bevordert alleen maar meer rot. Zoek dus naar de oorzaak van het probleem en pak dat aan.

Geurtjes maskeren

Wanneer er iets niet al te fris ruikt in huis, grijpen we nogal snel naar een geurkaars of luchtverfrisser. Als kortetermijnoplossing is daar niets mis mee, maar het is evenzeer een goed idee op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak. Als er iets stinkt in de kelder, badkamer of onder een gootsteen, is het immers kwestie van snel handelen. Vaak komt dit door een vochtprobleem dat je moet aanpakken en oplossen. Nadien kan je dan een geurspray gebruiken, maar gebruik dan wel een neutraliserende spray: die verdoezelt niet alleen de stank, maar verwijdert hem ook compleet.

Te veel stekkerdozen

Achter de televisie een kluwen van stekkerdozen en verlengsnoeren om toch maar alle apparaten van stroom te voorzien? Superveilig is dat niet, zeker niet wanneer je huis of appartement een oudere elektrische bedrading en installatie heeft met beperkt aantal stopcontacten. Bekijk dus toch maar even of je je elektriciteitskast niet kan upgraden of op zijn minst een aantal extra stopcontacten kan installeren voor veilig gebruik.

Alleen de watertoevoer afschakelen bij een sanitair probleem

Een sanitair probleem oplossen is meer dan alleen maar de watertoevoer naar de getroffen zone afsluiten. Dit stopt dan wel het lek, maar lost het onderliggende probleem niet op. Ligt het probleem dieper dan je zelf kan oplossen? Bel dan toch maar even een professionele loodgieter. Je huis zal je dankbaar zijn, je portefeuille op middellange termijn ook.

Terugroepacties negeren

Niks zo erg voor een bedrijf als een bepaald model van hun apparaten of bouwmaterialen te moeten terugroepen omdat er een technische fabricagefout aan blijkt te zijn. Naast imagoschade kost dit een bedrijf enorm veel geld, en ze doen dat dus echt niet zomaar of ondoordacht. Krijg je een oproep binnen over een apparaat of materiaal in jouw woonst, negeer dat dan niet en stuur het zo snel mogelijk terug om gevaarlijke situaties te vermijden.

Auteur: PJG

Bron: Apartment Therapy

Share.