Hoeveel kost een elektriciteitskeuring?

Share.

Je elektriciteit laten keuren, je doet het niet elke dag. Gebeurde de keuring van je elektrische installatie 25 jaar geleden, wil je je woning dat voor 1 oktober 1981 gebouwd is verkopen of laat je je elektrische installatie helemaal vernieuwen? Dan is het tijd voor een grondige keuring, want de veiligheid van jou en je gezin primeert. Maar zo’n keuring, moet je daar van wakker liggen? En wat gebeurt er dan precies? Wij beantwoorden je vragen in dit artikel.

Wat doet een keurder?

In de eerste plaats doet de keurder een administratieve controle. Hij kijkt alle elektrische schema’s na. Dan volgt de visuele controle. Hierbij checkt de controleur of de elektrische schema’s die je hem gaf kloppen met de werkelijkheid. Hij kijkt dan ook je elektriciteitskast na. Daarbij let hij op de volgende aspecten:

  • Je kast hangt minstens 1,5 meter boven de grond én binnen handbereik
  • Je kast bestaat uit onbrandbaar materiaal
  • De organisatie van je kast past bij de elektriciteitsschema’s
  • Je kast beschikt over de juiste smeltveiligheden of automatische schakelaars
  • De elektrische installatie is op de juiste manier geaard
  • Aan het begin van de installatie is er minstens één differentieelschakelaar om elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling tegen te gaan

Daarna loopt de keurder je woning door om alle stopcontacten, lichtschakelaars en lichtpunten na te kijken. Zijn er defecten? Is al het materiaal nog intact? Doen er zich gevaarlijke situaties voor? Bezitten alle stopcontacten voor geaarde toestellen een aardingspen? Is die pen verbonden met de beveiligingsgeleider? Dan test de controleur de differentieelschakelaars en volgt een controle door metingen.

Veiligheid volgens de Europese wetgeving

Al het materiaal in je elektrische installatie moet veilig zijn en voldoen aan de Europese wetgeving. Dat kan je zien aan de CE-markering of het keurmerk. Verder is het belangrijk hoe je elektriciteitsdraden geplaatst zijn. In plastic of metalen buizen? Of in holle plinten? Welke type draden gebruik je? Is de dikte aangepast aan de toepassing ervan? Voor verlichtingskringen gebruik je bijvoorbeeld draden van 1,5 mm2, voor voeding van stopcontacten gebruik je draden van 2,5 mm2.

Als de controleur een gevaarlijke situatie detecteert, krijg je een negatief keuringsattest. Voorbeelden van zo’n situaties zijn:

  • ontblote elektriciteitsdraden
  • gebroken stopcontacten
  • een overbelaste stroomkring

Vochtige ruimtes, zoals je badkamer, vormen een groter risico op elektrocutie en brand. De keurder controleert deze ruimtes dan ook extra grondig. Zijn je schakelaars en stopcontacten veilig geïnstalleerd? En is er voldoende afstand van het bad of de douche voorzien? Op al deze punten -en meer- krijg je een beoordeling.

Hoeveel kost het?

De prijzen bij een elektriciteitskeuring liggen meestal tussen de 150 en de 250 euro. De ene organisatie haalt een gemiddelde van 164 euro voor een gewone woning en 227 euro voor een villa aan, terwijl bij andere organisaties die prijzen nog weleens durven verschillen. Enkel de verhouding huis/villa blijft gerespecteerd. Voor een gemiddelde keuring mag je ongeveer 175 euro rekenen, op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Ook interessant:
Zo vermijd je een slechte elektriciteitskeuring
Je koopt een woning met een afgekeurde elektriciteit, wat nu?

Share.