Plaats zelf je tochtstrips in 4 stappen!

Share.

Vriezen half maart? Dit jaar hadden we prijs. Draaide de chauffageketel bij jou ook overuren? Bij ons alvast wel. En om te vermijden dat er warmte langs ramen en deuren verdween, plaatsten we tochtstrips. Een kleine moeite, maar je plukt er wel nog lang achteraf de vruchten van. Hoe je ze plaatst? Dat lees je hier, in een handig vierstappenplan!

1. Denk na over de plaatsing

Kieren die zich binnenshuis bevinden, zorgen voor een goede luchtcirculatie. Laat deze dus gewoon zo. Plaats alleen tochtstrips bij buitendeuren en deuren die leiden naar ruimtes zonder verwarming. En bekijk natuurlijk ook de kieren aan je ramen. Die veroorzaken ook vaak tocht. Gebruik een brandende aansteker om te controleren waar het tocht, en waar niet.

2. Welk materiaal?

Elke vorm van tochtstrip is al beter dan geen strip. Maar denk toch maar even na welk materiaal je gebruikt.

  • Voor ramen en deuren kies je best voor strips met een zelfklevend deel. Je kan ze vinden met of zonder borstel.
  • Voor vloeren en daken heb je de keuze uit schuimen, kitten, glas- of rotswol of harde tochtstrips.
  • Strips voor tegen de slaglat of in de sponning bestaan in schuim, rubber of siliconen. Schuimen strips gaan slechts enkele jaren mee. Daarom zijn ze ook het goedkoopst. Met een rubberen strip ben je ongeveer acht jaar geholpen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Strips uit siliconen hebben een levensduur van tien jaar. Een bijkomend voordeel is dat ze transparant zijn.

Strips voor lijsten en voor tegen de slaglat zijn verkrijgbaar in D, E of P-profielen. Een D-profiel heeft een verdikking die samendrukbaar is. Het E-profiel is handig voor kleine groeven. Het P-profiel dient om een holte met daarlangs een dunne kier op te vullen.

3. Meet ramen en deuren

Meet de lengte en breedte van de ramen en deuren en kijk goed hoe je de strips moet plaatsen. In gesloten toestand mag er geen opening te zien zijn.

4. Plaats de tochtstrips

Snij de strips in de juiste afmetingen met een zaag of schaar. Maak de deur of het raam droog en proper voor je de strips aanbrengt. Gebruik hiervoor een detergent. Verwijder beetje bij beetje de beschermfolie, plaats de strip op de gewenste plaats en druk goed aan.

Borstelstrips werken anders en hebben voorgeboorde gaten. Zorg dat aan de uiteindes een schroefgat zit. Boor er eventueel door. Schroef de strip daarna vast onder de deur.

Gebruik je een schuim- of siliconenstrip? Wacht dan tot ze volledig uitgehard zijn voor je ze aanraakt. Anders kunnen ze immers irritatie op de huid veroorzaken.

Auteur: PJG
Bron en foto’s: Livios via Hebbes.

Share.